Symulator EU07 (i nie tylko) > Infrastruktura kolejowa

Nasłuch kolei

<< < (2/3) > >>

mechatronik:

--- Cytat: _MK_EU7 w 05 Maja 2008, 22:30:40 ---Ja jestem również zainteresowany i dziękuje za informacje. Mam jednak pytanie, czy jest to w pełni legalne? Czy mogę mieć nasłuch PKP bez żadnych obaw, że policja zapuka do drzwi? Pozdrawiam

--- Koniec cytatu ---

Nasłuchiwać można bez obaw, natomiast nie wolno nadawać :).

Grzegorz KK:
Witaj.
U nas jest te prawo troche tak porąbane jak łysy z grzywką:)). Prawo telekomunikacyjne mówi coś takiego teraz już nie pamiętam ale postaram się to sprecyzować w łopatologiczny sposób:

Nasłuch jest dozwolony tylko wtedy gdy "słuchamy sami" i nie możemy rozpowiadać że kończyków to wzieli na izbe wytrzeźwień a pyrków złapali za kradzież ogórków :P w warzywniaku czy też pan Mietek to podrywa panią Anie z nastawni :P , oczywiście są to absurdy ale na tym to polega że nie rozpowiadamy temu nikomu ja posiadałem ten sprzęt 3 urządzenia przez w  sumie około 2 lata puszczałem w eter jak narazie spokój i cisza:) nie szukają mnie hehe:). a W praktyce wygląda to tak że idąc sobie na chodniku pan policjant nie może usłyszeć siebie w naszym urządzeniu (wiadomo sposób słuchawki :P)

--- Cytat: mechatronik w 05 Maja 2008, 22:45:42 ---Ja jestem również zainteresowany i dziękuje za informacje. Mam jednak pytanie, czy jest to w pełni legalne? Czy mogę mieć nasłuch PKP bez żadnych obaw, że policja zapuka do drzwi? Pozdrawiam

Nasłuchiwać można bez obaw, natomiast nie wolno nadawać :).

--- Koniec cytatu ---
Dzięki Mechatronik za uzupełenie zapomniałem o tym wspomnieć o nadawaniu bo są i tacy delikwenci co opychają na allegro i takie urządzenia co nadają w paśmie np: Kolejowym a to już jest nielegalne :). Nasłuch jak najbardziej jest  legalny :)
Pozdrawiam.

EDIT: Dokładnie to tak brzmi:

USTAWA
z dnia 16 lipca 2004 r.
Prawo telekomunikacyjn
(Dz. U. Nr 171, poz.1800)
DZIAŁ VI

Razdział 2Art. 144. 1. Nie wymaga pozwolenia używanie urządzeń radiowych przeznaczonych wyłącznie do odbioru.

----------------------------------------------------------------------------------------------
Jakiś czas temu (jeszcze miałem skaner) poszedłem na stacje nagrać odjazd pociągu :) niczym nie przypominałem zbytnio kierownika pociągu ani kierpocia:P kierownik się zapytał to takich młodych przyjmują już na kolej :P ??.

_KAT_:
Heee... ;)
Ja ostatnio spotkałem podczas focenia 2 MK ze skanerem nasłuchowym ;) Powiem szczerze, że to urządzenie mnie zafascynowało :D

Charlie89:
Na allegro przy tym skanerze napisane jest to:

--- Cytuj ---Zakres przeszukiwania pasm 25÷512 MHz:
--- Koniec cytatu ---
To znaczy że moge podsłuchiwać wszystkie służby z tej stronki mieszczące się w tym zakresie częstotliwości? Nawet rozmowy pilotów z kontrolą lotu?

Mihau:
Tak, jeżeli bedziesz w ich zasięgu.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej