Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator
Dziury w trasach - anty null track.
Ra:
Próbowałem dodać do scenerii tory wykolejające w opisany wyżej sposób. Okazało się, że tory nie podlegają poleceniu rotate - nie da ich się w ten sposób obrócić. Niemniej jednak nawet jeśli są ułożone w jednym kierunku, potrafią zatrzymać pociąg. (Nie badałem jak duży.)
Do wersji 1.0.53 dołączyłem plik scenery\nullstop\track.inc zawierający niewidzialny tor o długości 400m. Zawiera też czerwoną tablicę. Proszę nie edytować plików:
scenery\nullstop\track.inc,
scenery\nullstop\road.inc,
scenery\nullstop\river.inc,
ponieważ w kolejnych wersjach mogą one być nadpisane przez nowsze pliki podczas instalacji.
Zastanawiam się nad tym, czy zrobić generator toru, skoro nie da się go obrócić o kąt. Taki wygenerowany tor miałby odpowiednio wyliczone współrzędne. Ale komplikuje się to, gdyż należałoby z góry założyć jakieś parametry, albo umożliwić ich podanie.
Również w wersji 1.0.53 jest możliwość ustawienia tolerancji przy łączeniu torów. Tolerancja jest podawana w [0.1mm], czyli domyślna wartość 15 oznacza 1.5mm. Im większa jest tolerancja, tym mniej dziur w długości torów zostanie wskazanych. Przy zbyt dużej tolerancji bardzo krótkie odcinki torów mogą zostać połączone odwrotnie. Dlatego zalecane jest wykonanie łączenia torów najpierw dla wartości 15, a potem powtórzenie dla większych wartości (np. 500 = 5cm). Wartość tolerancja powinna zależeć od celu łączenia torów. Dla wyszukiwania dziur w długości torów podczas tworzenia scenerii, powinna być niewielka (10-15). Natomiast powinna być duża (>500) dla wygenerowania np. kozłów oporowych tylko na końcach torów.
uetam:
Może nie wniose nic nowego do tematu, ale jest to swietne i dobrze dzialajace narzedzie :D
Nawigacja
Idź do wersji pełnej