Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Nastawnia Wielki Kac
Szociu:
Witam! Dzisiaj zacząłem modelować prowizoryczne wnętrze nastawni (oprzyrządowanie nie będzie prowizoryczne :D).
Krzysiek626:
--- Cytat: Paul w 04 Listopada 2007, 10:51:08 ---Wydaje mi się że na obecnym poziomie sterowania eventami trudno będzie zrobić coś co będzie przypominać realną nastawnię - symek nie umożliwia kontrolowania zajętości odcinków, trudno będzie też zrobić uzależnienia sygnałów od położeń zwrotnic, sprzecznych przebiegów itp.
Pozdr, Paweł
--- Koniec cytatu ---
No niby nie ma a cały symek jakoś działa, czemu nastawnia miałaby nie działać? Eventami można ominąć ten problem i choć omijanie jest trudniejsze, to wierzę że można. Tu trzba trzymać pięści za autora żeby nam nie wymiękł. :)
Paul:
Można próbować, ale symek niestety nie był robiony pod takie rzeczy - np. wogóle nie uznaje czegoś takiego jak rozprucie zwrotnicy (lok przeskakuje z toru na tor) ani kontrola położenia. Zajętość eventami - wystarczy że na odcinek wjadą dwa składy, wyjedzie jeden, i mamy odcinek fałszywie wolny... Chętnie zobaczę efekty, ale wydaje mi się że będzie to dosyć karkołomne.
Pozdr, Paweł
Krzysiek626:
Paweł, wszystko zależy od scenariusza. Wymyślasz problemy a tu trzeba tylko odpowiedni scenariusz napisać.
--- Kod: ---nie uznaje czegoś takiego jak rozprucie zwrotnicy
--- Koniec kodu ---
Real też nie uznaje.
--- Cytuj ---wjadą dwa składy, wyjedzie jeden
--- Koniec cytatu ---
To zależy jaki będzie scenariusz. Trzeba unikać rzeczy niemożliwych, a resztę należy obejść.
--- Cytuj ---wydaje mi się że będzie to dosyć karkołomne.
--- Koniec cytatu ---
Chcesz zniechęcić autore? oj nie ładnie.
Już dawno podobno wyczerpane zostały możliwości symulatora. Jednak okazało się że ciągle coś nam przybywa i exe jakoś daje radę.
Co do zajętości toru, to o ile wiem realizujemy to poprzez komórkę pamięci i odpowiedni event.
Paul:
Dobra, już nic nie mówię ;)
Co do rozpruć, chodziło mi o to że w symku jazda na rozprucie kończy się przeskoczeniem na drugi tor a nie rozpruciem.
Pozdr, Paweł
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej