Symulator EU07 (i nie tylko) > Publikacje
Mega Pack KURS'a 90 (ED72, ET42, ET40, EM120)
Kozi:
Kibel na tym exe nie pojedzie u mnie jest to samo.
Ra:
Ja z kolei mam problem taki. Startuję EU07-424 spod szopy w Wielkim Kacu, przejeżdżam na tor 8, coby wziąć wagony od SU45. Czekam. Przyjeżdża SU45. Staje przy peronie, zmienia światła na manewrowe, odczepia wagony i... stoi. Normalnie na EXE 699 zaraz odjeżdżała do szopy,a tu stoi.
No to myślę sobie, podjadę bliżej i zobaczę, co się z nią dzieje. Rozprułem zwrotnicę (duza_zwrot_zeberko) i przejechałem na tor 6 ustawiając się zaraz za SU45. Podszedłem bliżej, a ona stoi na hamulcu pomocniczym (llocal brake active). No to ją odhamowałem naciskając Num7 (na tym samym torze to można takie rzeczy robić). Na chwilę się zrobiło llocal brake inactive, ale zaraz było już ponownie llocal brake active. W zasadzie to nie szło jej skutecznie odhamować, nawet przyciskając dosyć szybko Num7.
Moje pytanie jest, gdzie jest błąd:
* Czy w eventach scenerii, które dla wcześniejszych EXE błędnie działały, odprowadzając SU45 do szopy bez prawidłowego odhamowania jej, podczas gdy w tym EXE eventy wykonują się poprwanie, ale za to niezgodnie z założeniami autorów?
* Czy błąd jest w pliku 301D.chk i jakiś nieużywany dotąd parametr domaga się prawidłowego ustawienia?
* Czy też coś zostało skopane w kodzie programu, na co już niewiele mogę poradzić i pozostaje mi zająć się czymś innym?
Ponieważ nie dogrzebałem się jeszcze do wszystkich zależności w MaSzynie i nie umiem póki co sam wykryć przyczyny zahamowania SU45, będę wdzięczny, jak mi to ktoś wytłumaczy, czemu tak się dzieje. Bo mimo wszystko, chciałbym ją zagonić do szopy.
EU07-457:
--- Cytat: Ra w 24 Grudnia 2007, 11:32:06 ---Ponieważ nie dogrzebałem się jeszcze do wszystkich zależności w MaSzynie i nie umiem póki co sam wykryć przyczyny zahamowania SU45, będę wdzięczny, jak mi to ktoś wytłumaczy, czemu tak się dzieje. Bo mimo wszystko, chciałbym ją zagonić do szopy.
--- Koniec cytatu ---
Tak na 100% stwierdzić nie potrafię, ale skłaniałbym się ku temu, że błąd tkwi gdzieś w chk.? Ja akurat mam na tym pociągu gagarina i wszystko dzieje się taj jak trzeba (czyt. gagarin zjeżdża do szopy). Wstawiłem SU45 i faktyczne nie zjeżdża. Miałem podobny problem na Drawinowie, gdzie następowała zmiana "konia" z SU45 na EP09 i także tam SU45 nie odjeżdżała od składu.
Mariusz1970:
Problem zdaje się ciągnie od exe 664. Z defilerem jak robiliśmy paczkę, to on właśnie wpadł na pomysł na podmiankę loka w Quarku z SU na ST44 i zadziałało. Postanowiliśmy iść na skróty i utoworzyłem katalog SU45spec specjalnie do Quarka, gdzie była hybryda chk od ST44, reszta od SU i zadziałało (poprawione tylko wymiary loka w chk na SU).
Teraz pytanie, nie wiem, być może mimo tych działań ponownie pojawił się problem na wyższych exe mimo tej hybrydy, a pytanie brzmi czy masz tą "specjalną SU", czy zwykłą?
Nie chciało nam się wtedy dochodzić co w chk to powoduje.
Kiedyś były jakieś dziwne pomysły aby podjeżdżać na wysokość zegara w Quarku, ale to był raczej zbieg okoliczności, iż komuś zjechało to do szopy.
Event, który niejako zapamiętuje, iż EU07-424 wjechał na "ślepy" tor znajduje się tuż za semaforem, więc podjeżdżanie na wysokość zegara nic nie daje.
Ja natomiast wyczaiłem na zwykłej SU (ale nie potrafię sobie tego wytłumaczyć), iż jeśli poczekam przed 1 zwrotką prowadzącą na stację (zatrzymam się tą EU) i będę czekał, aż SU zacznie wjeżdżać na peron, wtedy szpula za semafor i o dziwo SU wtedy mi zjeżdżała. Wykonałem kilkanaście prób i może raz mi się nie udało. Teoretycznie nie powinno to mieć wpływu, ale na moim kompie miało. To testowałem na exe 664.
Inni twierdzą natomiast, że to ma związek ze sterownikami do karty graficznej.
Najlepiej pobawić się w chk i dojść, które to linia(e) w chk w SU to powodują.
kurak303E:
No a u mnie w mocznikach w misji ep08 na początku źle zwrotnice się ustawiaj,ą, w efekcie EP08 podjeżdżamy nie do naszego składu, tylko na ślepy tor...
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej