Symulator EU07 (i nie tylko) > Poszukuję, chcę zrobić
Wymiary loka EU07
jageer:
Mam ogromną prośbę do wszystkich. Potrzebuję wymiarów loka EU07 i to najdokładniejszych szczegółów jakie są. Ogólnie wszystkiego co się da :D Ponieważ chcę zrobić tego loka w skali 1:87 i potrzebuję wymiary do odlewów, a następnym krokiem będzie ten model w skali 1:24 jako ładunek na "bred lasta" ponieważ kleję też trucki w skali 1:24
ST44-003:
Witaj
Proponuję taką metodę. Bierzesz wymiary loka (1:1) i dzielisz je przez 87. Wychodzą Ci gotowe wymiary :D
Pozdrawiam
P.S. długość w skali (1:87) 18cm 29mm szerokość 3,4 cm. Wysokość 4 cm 9,91 mm :D
Krzysiek626:
--- Cytat: ST44-003 w 14 Września 2007, 14:26:50 ---Witaj
Proponuję taką metodę. Bierzesz wymiary loka (1:1) i dzielisz je przez 87. Wychodzą Ci gotowe wymiary :D
Pozdrawiam
P.S. długość w skali (1:87) 18cm 29mm szerokość 3,4 cm. Wysokość 4 cm 9,91 mm :D
--- Koniec cytatu ---
Cenna wskazówka;) Problem tylko w tym że @jageer nie ma orginalnych wymiarów.
Utrzymując ten ton powiem że wymiar 1 : 1 posiadany przez kolegę jest równy zero. Podzielmy to przez 87, wychodzi 0. Teraz wiemy czemu modelu nie widzimy.
Mam zapisane strony z podstawowymi wymiarami i rysunkami technicznymi, ale nie mam dostępu do swojego kompa. Najbliższy termin jutro, podam to co mnie udało znaleźć się w sieci.
jageer:
W sumie mam niedaleko do krakowa ?? Tylko czy pozwolą mi biegać z miarką i mierzyć elementy ?? Raczej nie :( A znajomego co jezdzi na kolei rzadko widuje :( No chyba że uda mi się kupić model kartonowy w 1:87 i z niego przenieść wymiary na kompa a potem formy się jakoś zrobi :) Podstawowe wymiary czy coś nie truno, gorzej z uchwytami przy drzwiach itp itd.
Jak coś macie to ślijcie z góry dzięki !
Krzysiek626:
--- Cytat: jageer w 14 Września 2007, 15:38:25 ---W sumie mam niedaleko do krakowa ?? Tylko czy pozwolą mi biegać z miarką i mierzyć elementy ?? Raczej nie :( A znajomego co jezdzi na kolei rzadko widuje :( No chyba że uda mi się kupić model kartonowy w 1:87 i z niego przenieść wymiary na kompa a potem formy się jakoś zrobi :) Podstawowe wymiary czy coś nie truno, gorzej z uchwytami przy drzwiach itp itd.
Jak coś macie to ślijcie z góry dzięki !
--- Koniec cytatu ---
Myślę że na stacji w Krakowie jak spytasz mecha, bez problemu pozwoli pomierzyć potrzebne elementy.
Ja do takich inspekcji wybieram składy które do czasu odjazdu mają przynajmniej 30 minut.
Wczoraj bez większych problemów biegałem sobie po torach postojowych, zwiedziłem jeden z zakładów naprawczych, a nawet pytałem jak daleko jest do peronów. Wskazano mi drogę. Pofociłem i poglądałem.
Na jednej ze stacji na końcu peronu stoi zawsze siódemka w rezerwie. Gdybyś taką znalazł w Krakowie, miałbyś raj dla siebie.
Czemu zaczynasz od mniejszego a nie od większego modelu?
Powodzenia.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej