Autor Wątek:  Nowoczesna kuszetka  (Przeczytany 7134 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jageer

• Zasłużony dla Symulatora
  • Jak Sz to tylko na Tm....
  • Otrzymane polubienia: 48
Nowoczesna kuszetka
« dnia: 28 Sierpnia 2007, 09:09:41 »
Wczoraj byłem na dworcu Kraków-główny i przyleciał nocny ze szczecina. W sumie byłem po bilet, ale nie mogłem się oprzeć i wyszedłem na peronik. No i 2 wagony za lokomotywą były to nowoczesne klimatyzowane kuszetki. Nowe przedziały, drzwi, łóżka ogólnie wnętrze wagonu całe nowe. Niestety nie miałem jak wsiąść do tego wagonu i nie wiem czy to była 1 klasa czy 2 ?? bo było 6 miejsc leżących w przedziale. Wie ktoś coś więcej czy to lata ciągle w tym składzie czy coś :D ?? Lub jakieś foty ??

Z góry dzięki !!
Musi to robić delikatnie, bo jak nie umie to semafor opadnie...

Offline Cesky Kretek

• Trust no one.
  • Otrzymane polubienia: 159
Re: Nowoczesna kuszetka
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Sierpnia 2007, 11:50:16 »
Cytat: "jageer"
Wczoraj byłem na dworcu Kraków-główny i przyleciał nocny ze szczecina. W sumie byłem po bilet, ale nie mogłem się oprzeć i wyszedłem na peronik. No i 2 wagony za lokomotywą były to nowoczesne klimatyzowane kuszetki. Nowe przedziały, drzwi, łóżka ogólnie wnętrze wagonu całe nowe. Niestety nie miałem jak wsiąść do tego wagonu i nie wiem czy to była 1 klasa czy 2 ?? bo było 6 miejsc leżących w przedziale. Wie ktoś coś więcej czy to lata ciągle w tym składzie czy coś :D ?? Lub jakieś foty ??

Z góry dzięki !!

Jeżeli nie wszedłeś do środka, to skąd wiesz jak jest w środku i czy wszystko klimatyzowane itp....
Z tego co wiem, to kuszetki zawsze są 2giej klasy. A te nowiutkie z IC to nie mają oznaczenia w ogóle. 6 miejsc leżących, z czego można sobie środkowe złożyć [nie wiem jak z górnymi, bo nie próbowałem. :P]

A co do fot - czy to było to: http://www.railfaneurope.net/pix/pl/car/night/WLABdimnu/pix.html ??

Offline jageer

Nowoczesna kuszetka
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Sierpnia 2007, 14:38:41 »
na wagonie pisało ze są klimatyzowane, a poza tym widziałem przez szybę środek przedziału. Środkowe łóżko składało się jakby do góry i na ścianie przy dolnym łóżku były oparcia. Podobne ale nie takie jak na zdjęciu i malowane w standardzie na zewnątrz.

Offline Mariusz W.

• Otrzymane polubienia: 0
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Sierpnia 2007, 14:50:30 »
Cytat: "Český_Krtek"
Z tego co wiem, to kuszetki zawsze są 2giej klasy.
Nie zawsze, są też pierwszej. 2 klasa ma oznaczenie Bc, a 1 klasa Ac. Nie wiem tylko czy w Polsce takie są.

guest1206

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Sierpnia 2007, 17:35:59 »
Wie ktoś coś więcej czy to lata ciągle w tym składzie czy coś :D ?

Jeśli trafiłeś na nocny TLK Świnoujście - Kraków Gł, to były wagony z Berlina, które zawsze jadą na początku tego pociągu.
OIDP w Poznaniu dwa wagony są odczepiane z pociągu KASZTAN (Berlin - Kijów) i przeczepiane do TLK Świnoujście - Kraków.

Offline EU07-483

• EU07-483
    • Super spółka :)
  • Otrzymane polubienia: 168
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Sierpnia 2007, 17:52:29 »
Cytat: "Paweł-1987"
Wie ktoś coś więcej czy to lata ciągle w tym składzie czy coś :D ?

Jeśli trafiłeś na nocny TLK Świnoujście - Kraków Gł, to były wagony z Berlina, które zawsze jadą na początku tego pociągu.
OIDP w Poznaniu dwa wagony są odczepiane z pociągu KASZTAN (Berlin - Kijów) i przeczepiane do TLK Świnoujście - Kraków.

Do Berlina nie ma klimatyzowanych kuszet...
Jak będę duży zostanę maszynistą!

Offline Cesky Kretek

• Trust no one.
  • Otrzymane polubienia: 159
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Sierpnia 2007, 19:07:10 »
Cytat: "Mariusz W."
Cytat: "Český_Krtek"
Z tego co wiem, to kuszetki zawsze są 2giej klasy.
Nie zawsze, są też pierwszej. 2 klasa ma oznaczenie Bc, a 1 klasa Ac. Nie wiem tylko czy w Polsce takie są.

No łał... tylko jakbyś zobaczył Ac(dnu) z PKP to Ci dam 100 zł... Chyba naturalne, że chodziło mi o polską kolej. Na oznaczeniach wagonów jeszcze się znam... :/

No to może: http://www.railfaneurope.net/pix/pl/car/night/Bcdmnu/pix.html ??

Offline Kozi

• Prosto z Serca Europy...
  • Otrzymane polubienia: 2
Nowoczesna kuszetka
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Sierpnia 2007, 19:42:31 »
"... W Moich Snach Wciąż WŁOSZCZOWA !!!"

Offline jageer

Nowoczesna kuszetka
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Sierpnia 2007, 21:09:08 »
Cytat: "Kozi"
Możliwe, że cos takiego widział:

http://www.gmfk.pl/cpg144/albums/userpics/10032/DSCF3465.JPG

TAkie coś widziałem. Być może były to wagony z Berlina. Bardzo często śmigam tym "hotelowym"z Krakowa do Szczecina i nigdy nie miałem okazji trafić na ten wagonik :) A co do kuszetek 1 klasy to chyba PKP nie ma ?? Kiedyś najwyżej podpytam konduktora w kuszecie :D

Offline bohunIC

• Ну погоди
  • Otrzymane polubienia: 14
Nowoczesna kuszetka
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Sierpnia 2007, 21:38:09 »
Krecik - Niedam głowy se obciąć czy ten skład jeszcze kursuje ale był pociąg do Kijowa przez Opole-Katowice-Kraków-Przemyśl, tam na końcu jezdziły kuszetki 2 czasem jedna sztuka! Miały też napisy i oznaczenia w cyrylicy. 9:20 w Opolu Gł jak sie nie mylę przyjeżdzał. Można go złapać na cyfrówke.

Offline jageer

Odp: Nowoczesna kuszetka
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Września 2007, 07:54:21 »
Troszkę odkopuję temat. Jechałem tym nocnym ze  Świnoujścia i tym razem nie było tych kuszetek.

PS. Fajne mają zamieszanie na PKP. Niby 23:15 ale jechał 23:23 oficjalnie. A co najlepsze zapowiadają że jakiś pociąg z olsztyna, który miał być 23;05 wg chwilowo zmienionego rozkładu przyjedzie o 23:55 :D