Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie

Instalator+Starter+Edytor (Rainsted)

<< < (22/83) > >>

uetam:
A mi sie cos w ostatniej wersji nie chca losowac tekstury pojazdow...

AtapiCl:
A mi w Quarku eventy wywala. Co więcej, nawet zdarza się (jakimś cudem losowo), że na wczytywaniu taboru symek się wysypuje. A gdy odpalam za pomocą start.exe to wszystko jest ok.

Ra:
Co do GNASZYN-HS1, to może dlatego, że w pliku scenery\bohun\sklady.inc są składy z prędkością początkową podaną jako 0.1.0, co nie jest rozpoznawane jako poprawne i zamieniane domyślnie na 0, przez co składy są zahamowane.

--- Cytat: scenery\bohun\sklady.inc, fragment ---trainset none herby_dumb1 1.0 0.1.0
//$o TEN SKŁAD JEST WYZWALACZEM EVENTÓW!!! wersja testowa niema rakcji na semafory!!!
node -1 0 eu07-536 dynamic PKP\EU07 eu07-536 303E-M 0.0 headdriver 3 0 enddynamic
node -1 0 505120-00256-2 dynamic PKP\Bd Bdu-0.tga 111a 0.0 nobody 3 10 Passengers enddynamic
node -1 0 505120-00256-3 dynamic PKP\Bd Bdu-0.tga 111a 0.0 nobody 3 10 Passengers enddynamic
node -1 0 505120-00351-4 dynamic PKP\Adu #1klasa2.tga 112a 0.0 nobody 3 0 enddynamic
node -1 0 505120-00351-5 dynamic PKP\Adu #1klasa2.tga 112a 0.0 nobody 3 5 Passengers enddynamic
node -1 0 505120-00256-6 dynamic PKP\Bd Bdu-0.tga 111a 0.0 nobody 3 10 Passengers enddynamic
endtrainset
--- Koniec cytatu ---

Trzeba by to poprawić na 0.1 i sprawdzić, czy będzie lepiej. Podobne kwiatki są w pliku scenery\bohun\sklady2.inc.

W przypadku błędów lub dziwnego zachowania proszę o porównywanie wygenerowanego pliku scenery\$.scn z oryginalnym i pisanie o różnicach. Można także sprawdzić działanie scenerii po odznaczeniu kwadratu Zapis pliku tymczasowego, wtedy sceneria uruchomi się z oryginalnego pliku.

Ja zauważyłem, że sceneria z automatycznie podmienionym taborem (konkretnie drawinowo_ET22-1.scn) sypie się na EXE 717kB, a na 699kB działa poprawnie (pomijając fakt, że pociąg z wagonami Z1 powinien sobie pojechać dalej, a tymczasem przełącza się do jazdy manewrowej i po dojechaniu do przejazdu zaczyna jechać tyłem, zabierając przy okazji wagony Z1 zostawione przez SU45). Nie wiem, czemu się tak dzieje. Być może brakuje jakiś parametrów w plikach .chk.

AtapiCl:
Zbadałem to dziwne wywalanie eventów i wyszło, że dzieje się u mnie tak, gdy mam ustawione w zakładce Ustawienia: Niebo na 'ustaw losowo', Pogoda na 'nigdy nie zmieniaj'. Ostatnio wywaliło mi: MemCell "f" does not exist. I w pliku tymczasowym nie znalazłem odwołania do takiej komórki.

EDIT:
Chociaż po dalszych badaniach ta dość niewiarygodna teoria odpada. Teraz symek mi się zaczął odpalać bez błędów. Nie mogę zdiagnozować czemu tak mi nawala...

Ra:
Jeśli niebo jest jako ustaw losowo, to powinno zostać zapisane w pierwszej linii pliku $.SCN. Zobacz, czy się z czymś nie połączyło i co się stało z oryginalnym wpisem nieba, jeśli taki był.

Zobacz też zawartość pliku MASZYNA.INI, w szczególności czy w sekcji [SKY] nie ma śmieci. Powinno być tam coś takiego:

--- Cytat: MASZYNA.INI, fragment ---
[SKY]
letnie z chmurami=sky skj_day1.t3d endsky
bezchmurne=sky skj_day2.t3d endsky
zachmurzone=sky skj_day3_chmury.t3d endsky
dzien mglisty=sky skj_day3mgly.t3d endsky
wieczór zimowy=sky skj_day_zima.t3d endsky
Całkowo=sky skaj.t3d endsky

--- Koniec cytatu ---
z liniami odstępu przed i po. Nazwy wpisów nieba mogą się różnić, zwłaszcza jeżeli nie zostały dodane ręcznie, tylko program sam je znalazł.

Komórka pamięci i odwołanie do niej może być w którymś pliku dołączanym przez include.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej