Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Instalator+Starter+Edytor (Rainsted)
uetam:
Bardzo fajnie - teraz tylko utworzyc na serwerze baze danych ktora bedzie miala przypisane dane modele do tekstury i po sprawdzeniu przez program jaki plik .t3d mamy odpowiednio wyłoni nam odpowiednie tekstury :]
Ra:
Ponieważ poprzednią wersję pobrało już 26 osób, postanowiłem wydać nową. :)
Wersja alfa 1.0.32 - następstwo modeli
Przy zapisie pliku SCENERY\$.SCN sprawdzana jest obecność rozkładów podanych dla trainset i jeśli rozkładu nie ma, jego nazwa zastępowana jest przez none.
Wprowadzony jest mechanizm następstwa modeli, opisany wcześniej. Należy wejść w zakładkę Tabor posiadany, przycisnąć Sprawdź posiadany tabor, a następnie wejść w katalogi PKP\EN57, PKP\EU07 i PKP\BIPA i zapisać z nich plik TEXTURES.TXT z dodatkowymi wpisami następstwa modeli (wpisy z ** na początku). Dla innych katalogów należy to dopisać ręcznie, posiłkując się wymienionymi przykładami.
Zostało poprawione losowanie tekstur, jeśli dla pojazdu istniał tylko DUMB i WRAK (SM42D).
Testowo dodana jest lista użytych tekstur dla lokomotyw. Jeśli wylosowana zostanie już użyta tekstura, losowanie jest powtarzane maksymalnie tyle razy, ile jest tekstur. Czyli w skrajnym przypadku jest możliwe, że tekstury lokomotyw się powtórzą, mimo że nie powinny, bo jest ich wystarczająca ilość.
Myślę, że temat losowania tekstur można chwilowo uznać za wyczerpany, bo pozostałe niedociągnięcia mają już marginalne znaczenie. Do poprawienia są jeszcze ewentualnie:
* zamienianie EN57 z EN71,
* nadawanie tych samych tekstur niepołączonym członom,
* dawanie tekstury rozrządczego na silnikowy, jeśli nie ma oddzielnej tekstury dla silnikowego (proponuję wyłączyć te tekstury z losowania, poprzez dopisanie minusa po znaku równości w TEXTURES.TXT),
* ubieranie połączonych EN57 w ten sam zestaw tekstur (można osiągnąć dopisując linię **6BA=6BB,RB-RA,- do TEXTURES.TXT).
youBy:
--- Cytat: Ra w 22 Grudnia 2007, 19:36:29 ---ubieranie połączonych EN57 w ten sam zestaw tekstur (można osiągnąć dopisując linię **6BA=6BB,RB-RA,- do TEXTURES.TXT).
--- Koniec cytatu ---
Cóż, zależy od składu, bo zdarzają się zestawy z róznymi zestawami kolorystycznymi, co swoją drogą wygląda dosyć ciekawie. Jednakże tu pojawaia się inna kwestia - trzeba by porządkować schematy w jakieś zestawy, ew. całe katalogi EN57_bla, gdzie bla to oznaczenie malowania. Bo jednak w składzie jednostki mają inne numerki :)
Ra:
Wersja alfa 1.0.33 - podgląd tekstur pojazdów
Tym razem nową rzeczą jest podgląd plików BMP, TEX i TGA. Poza tym drobne poprawki, z bardziej istotnych:
* Na zakładce Tabor posiadany lista modeli jest wypełniana zaraz po uruchomieniu programu (tymczasowo) i posortowana według nazwy katalogu. Doszła nowa zakładka z listą tekstur i możliwością ich podglądu. Aktywność przycisku zapisu pliku TEXTURES.TXT została uzależniona od zmian treści.
* Dla EN57 były błędnie dopisywane modele - z dwoma znakami równości. Jest to poprawione, ponadto obecnie program sam usuwa nadmiarowy znak - wystarczy tam wejść i zapisać TEXTURES.TXT.
* Na zakładkach Tabor posiadany i Dynamic.dat obrazki mini wyświetlają się powiększone, niezależnie od ustawienia wielkości. Ustawienie wpływa teraz tylko na wysokość wyświetlanych składów.
przepioramarcin:
Gdy uruchomiłem przy pomocy instalatora trasę GNASZYN-HS1 nie ruszyły AI.
ET22 i EU07 nawet nie podniosły pantografów.
Od razu sprawdziłem Bochnię . Wszystko OK. Pociągi sterowane komputerem jeździły jak należy.
Nadmienię, że gdy trasę GNASZYN uruchomiłem przy pomocy start.exe w/w pociągi sterowane przez komputer ruszyły z miejsca.
Proponuję to sprawdzić.
Pozdrowienia z Sochaczewa . Marcin.
PS
Dziękuje za ten program. Bardzo ułatwia korzystanie z Symulatora.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej