Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Pomoc przy teksturach
(1/1)
ENKA:
Mam takie pytanie.
Otóż chciałbym zrobić jakąś prostą teksture na mój model (mowa o programie paint :P). I chciałbym żeby ścianki były brązowe, a dach czarny.
I jak narysować tą teksture, żeby potem leżała na nim jak ulał?
Symek nie obsługuje multi tekstur więc nie moge każdemu boxowi dawać innej textury.
Bogumil.S:
O ile trochę się orientuję to robisz tex jaką chcesz (tylko w paint będzie do kitu) a model mapujesz tak żeby tex leżała na nim ok.
Kolor dachu możesz ustalić jak budujesz model, a na boki nałożysz tex.
Ja się mało znam ale chyba powiedziałem dobrze.
Poscikk:
--- Cytat: "ENKA" ---Mam takie pytanie.
Otóż chciałbym zrobić jakąś prostą teksture na mój model (mowa o programie paint :P). I chciałbym żeby ścianki były brązowe, a dach czarny.
I jak narysować tą teksture, żeby potem leżała na nim jak ulał?
Symek nie obsługuje multi tekstur więc nie moge każdemu boxowi dawać innej textury.
--- Koniec cytatu ---
Po prostu otwórz daną teksturę powiedzmy eu07 i pomaluj jej poszczególne elementy na swój sposób :) Wtedy będzie pewność, że tekstura leży dobrze a kolorystykę możesz sobie obrać dowolną.
Poscikk:
--- Cytuj ---Słyszałem że za pomocą opcji diffuse da sie nadać boxowi jakiś kolor.
Czy to prawda i jak to zrobić?
--- Koniec cytatu ---
Jako parametr diffuse nakłada się teksturę w 3dsmax'ie. A z tym kolorem to sie nie orientuje jaki to parametr :)
--- Cytuj ---AHa i można wiedzieć jak sie mapuje? :P (to jest to samo co nałożenie tekstury?)
--- Koniec cytatu ---
Tak :)
Zamykam.
Akvin
Nawigacja
Idź do wersji pełnej