Symulator EU07 (i nie tylko) > Infrastruktura kolejowa

co to za sygnalizator?

<< < (4/5) > >>

uetam:

--- Cytat: "hejnal" ---
--- Cytat: "Mateu" ---Gdyby na oznaczeniu byla literka 'm' to bylaby to tarcza zaporowa.
--- Koniec cytatu ---

Nie zgadzam się!!
Tarcza zaporowa jest sygnałem zamknięcia toru Z1.
Na semaforze zaporowym przeważnie jest literka "m" bo semafor zaporowy służy do dawania stój pociągom, które nie mają możliwości dalszej jazdy pociągowej (dalej nie ma szlaku)
--- Koniec cytatu ---

Klocilbym sie, semafory zaporowe ustawia sie czasami rowniez jako semafory wyjazdowe na liniach z jednostronna blokada liniowa jako wyjazdowy na tor niewlasciwy o czym juz pisalem, semafory wjazdowe z kierunku niewlasciwego przy podobnej blokadzie (cos takiego mamy Dejawach w symku) a czesto takze przy grupowych semaforach wyjazdowych, wtedy sygnalizator ustawiony przy torze pokazuje sz a semafor grupowy normalny sygnal zezwalajacy ;)
Czesto sie ustawia je takze w grupach przyjazdowych na stacjach rozrzadowych ;)

--- Cytuj ---
Polecam tą stronę :http://transportszynowy.pl/sygnalizacjaog.php#rodzaje
--- Koniec cytatu ---

Tarcza zaporowa swietlna = semafor zaporowy, tylko w nowym E1 nie ma juz o tym ani slowa, traktuje sie to po prostu jako zwykly semafor mogacy podac s1, ms2 lub ew sz

hejnal:
Wiem gdzie się stosuje semafor zaporowy tylko chciałem zwrócić uwage po co powstał taki dziwoląg.
Tarcza zaporowa to czarna kwadratowa tabliczka z białym kółkiem w środku przedzielonym poziomą czarną kreską.

MuNiO:

--- Cytat: "hejnal" ---Tarcza zaporowa to czarna kwadratowa tabliczka z białym kółkiem w środku przedzielonym poziomą czarną kreską.
--- Koniec cytatu ---

Lub Sygnalizator z jednym swiatlem czerwonym

201E-003:

--- Cytat: "hejnal" ---Tarcza zaporowa to czarna kwadratowa tabliczka z białym kółkiem w środku przedzielonym poziomą czarną kreską.
--- Koniec cytatu ---

Tarcze zaporowe mechaniczne są już wyłączone z użytku, a przynajmniej powinny być [wg mojego nauczyciela z technikum, który twierdzi, że zostały zniesione jeszcze w latach '70] i zastapione świetlnymi, właśnie z komora światła czerwonego.

Sakorius:

--- Cytat: "dimekk" ---Tarcze zaporowe mechaniczne są już wyłączone z użytku, a przynajmniej powinny być(...)
--- Koniec cytatu ---

Może i powinny być wyłączone z użytku, ale są użytkowane cały czas, np na stacji Płoty (linia Goleniów - Kołobrzeg). Tam tarcze zaporowe kształtowe służą do podawania sygnałów dla wyjazdów w kierunku Kołobrzegu ponieważ w tym kierunku na wyjeździe jest ustawiony kształtowy semafor grupowy.
Ponadto czynne tarcze zaporowe kształtowe znajdują się na stacji Szczecin Gumieńce.

Oto przykładowa fotka zrobiona na stacji Płoty:
http://fotokolej.mkm.szczecin.pl/big/2007/1176282805.jpg

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej