Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Skrypty do 3ds max
danniel:
--- Cytat: macius5991 w 27 Grudnia 2014, 17:09:41 ---Dziś zrobiłem przesiadkę z 2010 32bit na 2013 32bit i uruchomienie skryptów (main.ms) nie jest możliwe. Zawsze wywala na tej linijce:
--- Kod: ------------------------------
MAXScript FileIn Exception
---------------------------
-- Syntax error: at name, expected "(" or "["
-- In line: radioButtons rbType "Typ" labels:#(#Prosta,#£uk,
OK
--- Koniec kodu ---
Dodano: 27 Grudnia 2014, 17:22:39 Dobra, temat był poruszany wcześniej. Wersja 2013 nie rozpoznaje polskich znaków w skryptach. Otworzyłem Notepadem++ wszystkie pliki skryptów i za pomocą Ctrl+H pozamieniałem Ą na A, Ę na E, Ć na C itd. itd. Działa.
--- Koniec cytatu ---
Mam podobny problem:
--- Kod: ----- Syntax error: at )" expected ]
-- In line: minPt=
--- Koniec kodu ---
W pliku CreateTracks.ms zaznaczony jest wiersz:
--- Kod: --- minPt= gridPoint+[0,0,0,0]
--- Koniec kodu ---
Sawi:
Od paru dni mam dziwną przypadłość. XForm nic nie daje. Tylko ten jeden submodel powoduje taki problem. Dopiero po obróceniu ścianek do środka czyli Convert to Editable Poly, użyciu Flip i ponownym Convert to Editable Mesh w 3dsie, wówczas w symku wyświetla go prawidłowo. Ktoś miał już podobny przypadek? Wspominam o tym, bo nie widzi mi się by ten submodel był wywrócony w 3dsie gdyż kijowo to wygląda. Zaprezentowana jest większa część modelu by było wiadome o co się dokładnie rozchodzi.
matek123:
Z tego co widzę, to w symulatorze jest ok, więc zaimportuj t3d do 3ds. Wywal wszystko oprócz tego submodelu. Zmerguj te lampy z tym co masz. Powinno to rozwiązać problem.
Sawi:
W symku jest ok, tylko po ich wywróceniu w maxie. Spróbuję może zadziała.
EDIT:
Działa. Podziękował :). Zrobiłem tak: import t3d w maxie ładnie je z powrotem obróciło i eksport.
Stele:
Jakby ktoś miał zagwozdkę ze zanikającymi wieloma planami półprzezroczystości, to istotna jest kolejność wpisów w t3d. Submodel najbliższy kamerze musi być najwyżej w t3d. Oczywiście parent nad potomnym. Będzie wtedy wyświetlał się najniżej w podglądzie hierarchii Rainsteda.
Przykładowa oprawa oświetleniowa wygląda następująco:
Hierarchia:
--- Kod: ---banan
|
--light_on
|
--odblysnik_on
|
--zarowa_on
--flary
--gwiazdka
--light_off