Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Skrypty do 3ds max
Benek:
Jest to możliwe. Ostatnio ISDR zmienił rozmiar helpera semafora, tak by był odpowiednio daleko od skrajni. Jest "ino" jedno ale. Helpery są w postaci kwadratów i tego już nie da się zmienić. To jednak nie przeszkadza. Wystarczy zrobić helper z dłuższym bokiem z INC-a.
hunter:
A nie jest przypadkiem tak, ze przy pomocy skalowania mozna zrobic z helpera prostokat? Ewentualnie mogloby to byc rozwiazane za pomoca prostokata z linii.. Cos na wzor bramek od sieci.
ISDR:
--- Cytat: hunter w 11 Marca 2012, 01:29:12 ---A nie jest przypadkiem tak, ze przy pomocy skalowania mozna zrobic z helpera prostokat?
--- Koniec cytatu ---
fajne rozwiązanie :).
--- Cytat: hunter w 11 Marca 2012, 01:24:20 ---Mam pewien pomysl, ktory na pewno ulatwilby zycie trasopisarzom... mianowicie wymiarowanie helperow. Moja koncepcja jest taka - pomierzyc wszystkie budynki/detale poprzez zaimportowanie ich/cokolwiek innego, w pliku inc obiektu wstawic jako komentarz jego wymiary - np. //$script 10x15 , nastepnie pobieranie tych wymiarow przez skrypt podczas wstawiania i odpowiednie skalowanie, przy tym mozna byloby uniknac pomylek w nazwie plikow includowanych. Pierwsza kwestia do rozwiazania, to czy jest w ogole mozliwe zrobienie takiego czegos w MaxScript (czy jak ten jezyk sie tam zwie). Tak, wiem, latwo pisac, ale o ile piekniejsze byloby zycie bez milionow testow, czy obiekt jest dobrze wstawiony ;)
--- Koniec cytatu ---
Skrypty już częściowo pobierają dane z inców. Np. w jak wstawia się include to pobiera opisy plików. Żaden problem by można było dorobić jakiś parser.
--- Cytat: hunter w 11 Marca 2012, 01:29:12 ---Cos na wzor bramek od sieci.
--- Koniec cytatu ---
Kiedyś zrobiłem semafory z linii :) Można używać helperów i linie.
Benek:
Romek, dałoby się bezproblemowo w zmieniacz.ms zrobić opcję zmieniania wszelakich wielkich liter na małe?
ISDR:
Zobacz ten skrypt. Zrób sobie kopie poprzedniego,
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej