Symulator EU07 (i nie tylko) > Poszukuję, chcę zrobić
Cienie pod taborem
adsim:
Witam. Co myślicie o tym żeby wprowadzić cienie pod taborem?
Zrobiłem taki przykładowy:
Wydaje mi się, że to dodałoby symulatorowi jeszcze więcej realizmu:)
Pozdrawiam.
Cesky Kretek:
Nie za mały ten cień? Wygląda jakby z obu stron loka świeciło słońce pod dużym kątem...
JONIN_EZT:
jeżeli się już zabierac za cienie (bo to dobry pomysł) to najlepiej jakby dodatkowo współpracowały z wpisami light. Dodatkowo żeby jeszcze był cień od boku.
Zgadzam się z poprzednikiem za mało obejmuje ten cień
Cesky Kretek:
--- Cytat: "JONIN_EZT" ---Dodatkowo żeby jeszcze był cień od boku.
--- Koniec cytatu ---
Na początek wystarczy zrobić cień pod samym lokiem. Później ew. modyfikacje... ale z tym może być problem... bo cień musiałby być rzucany w tym samym kierunku, gdzie padają promienie symkowego Słońca. A co za tym idzie - przy każdym obrocie lokomotywy, cień musiałby się płaszczyć, przesuwać, obracać... A zrobienie tego za pomocą zwykłej smugi (jak w przypadku smug świateł) będzie b. trudne lub niewykonywalne...
Nie mniej jednak - pomysł z cieniem pod samym lokiem będzie świetny. Tylko jak już wcześniej wspominałem - musisz go poszerzyć.
Pozdrawiam,
Czeski.
Poscikk:
Można by zrobić z boku "screena" loka, potem w photoshopie ładnie wyciąć co niepotrzebne i pomalować sam lok tak jak cień w pierwszym screenie a na reszte nałożyć kanał alpha, aby było przezroczyste. Potem dorobić poziomego plane'e, ustawić w odpowiednim punkcie i nałożyć na niego teksture i gotowe. Niestety wadą jest to, że położenie cienia się nie będzie zmieniać.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej