Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu

Zwrotnica przestawiana ręcznie

<< < (2/2)

RooteK:
Nie jak zrobisz podsypkę lub nie to nie ma różnicy. :) Tylko z podsypką lepiej wygląda. A błąd, coś chyba źle wpisane. Być może brak spacji przed znakiem +

Dolmio89:
Musisz dać wpis zwrotnicy, to co masz z jet'a to tylko 2 taory i symek nie potrafi ich przestawiać.

--- Kod: ---include;ZwrL65R1200.inc;zwrotnica01;0.000;-0.200012;200.000;0.0;;;;;end
--- Koniec kodu ---

Żabek:
To mi wygląda na wytaczanie armaty na wróbla. Po co dawać od razu całego includa z teksturą podsypki, która pewno nie będzie pasować, skoro wystarczy zrobić takie coś:
- zdefiniować zdarzenia dla zwrotnicy:

--- Kod: ---event zwrotnica01- switch 0.0 zwrotnica01 0 endevent
event zwrotnica01+ switch 0.0 zwrotnica01 1 endevent
--- Koniec kodu ---

- dorobić sobie wirtualną wajhę do zwrotnicy:

--- Kod: ---node -1 0 zwritnica01 eventlauncher 0 0 0 3.0 t 0 zwrotnica01- zwrotnica01+ end
--- Koniec kodu ---

i to wszystko wstawić przed FirstInit.
Spowoduje to tyle, że jeśli 'staniesz' w promieniu 3m od tejże zwrotnicy, to naciśnięcie t spowoduje natychmiastowe przełożenie na prosto a T - na krzywo. Możesz też poeksperymentować i wstawić sobie -1 zamiast 3.0 - w teorii odległość od zwrotnicy nie powinna mieć znaczenia. Ale:
1. W TEORII
2. Jak będzie więcej zwrotnic to będziesz przekładał wszystkie na raz :)

Alternatywą dla "eventlauncher'a" jest wyzwalanie przez naciśnięcie Shift+0...9, a wygląda to tak:

--- Kod: ---event KeyCtrl01 multiple 0.0 none zwrotnica01- endevent
event KeyCtrl02 multiple 0.0 none zwrotnica01+ endevent
--- Koniec kodu ---

Wynik? Shift+1 przekłada na prosto, Shift+2 na krzywo

Pozdro
Damian

PS.
Nie wiedziałem, że tekstura podkładów pod zwrotnicą musiała się nazywać tak samo jak zwrotnica :P To akurat nie ma wpływu, podobnie jak obecność/brak podsypki. To tak na marginesie :D

Dolmio89:

--- Cytuj ---To mi wygląda na wytaczanie armaty na wróbla. Po co dawać od razu całego includa z teksturą podsypki, która pewno nie będzie pasować,
--- Koniec cytatu ---

Tekstura podsypki akurat pasuje idealnie bo sprawdzałem, poza tym chyba jednak łatwiej wpisać jednegi includa, no ale kazdy ma swoje sposoby a najważniejsze żeby wszystko działało, więc ENKA wybierze co uważa.

Zamykam.
Akvin

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej