Symulator EU07 (i nie tylko) > Publikacje
Zima zawitała w symku:)
EP08_015:
--- Cytuj ---Poweidz mi Epek, czy lepiej poprzez include, czy na żywca w scn.
--- Koniec cytatu ---
myslę że poprzez includa.
--- Cytuj ---Jeżeli zdecydujemy się na inca, to kolejne pytanie, czy program ma w scn dopisywać include,
--- Koniec cytatu ---
- nie ponieważ wpiszemy go ręcznie.
--- Cytuj ---następna sprawa, jak include, to co z time w scn już wpisanych sceneriach
--- Koniec cytatu ---
- będzie trzeba to usunać np poprzez ukosniki //
--- Cytuj ---Można zrobić automat, tylko opisz jak ma to ma według Ciebie działać (te pytania, które zadałem).
--- Koniec cytatu ---
- tu już pozostawiam to programiście, jednak opis działania mógłby byc nastepujacy:
Uruchamiamy program pora_dnia.exe (moze to też za nas zrobić twój starter pory roku).
Program domyslnie będzie miał wpisane parametry takie jak na każdej scenerii bez parametru time.
W oknie programu będziemy mogli wpisać parametry wg wytycznych ABU
cytuje:
--- Cytuj ---Zmiana pierwsza: w scenerii po definicji atmosfery można wpisać:
Kod:
time 10:30 6:00 20:00 endtime
gdzie:
10:30 - godzina rozpoczęcia gry,
6:00 - przybliżona godzina wschodu słońca,
20:00 - przybliżona godzina zachodu słońca.
--- Koniec cytatu ---
To daje mozliwość ustawienia np czasu zimowego np obecnie wschod slonca mamy okolo godziny 08:00 a zachod okolo godziny 16 czyli wiadomo kiedy bedzie sie rozjasniac a kiedy sciemniac.
i tu program nas moze zapytac USTAW GODZINE WSCHODU SŁOŃCA ustawiamy np 08:00 potem dalej w oknie USTAW GODZINE ZECHODU SLONCA i wpiszemy np 17:00 pozniej zapyta nas o godzine startu symulacji i wpiszemy np 20:00. I to wsio jak powpisujemy te dane i klikniemy w przycisk "ustaw pore" program zbuduje nam plik inc lub zmodyfikuje, oczywiście inc ten musi byc w katalogu scenery; po czym nastapi wyłaczenie programu zgodnie z plikiem programy.ini
Jeden minus tego wszystkiego to taki iż będziemy zmuszeni dokonac zmiany w sceneri dodajac linijka include time.inc end jednoczesnie usuwajac wpis na sztywno np : time 10:30 6:00 20:00 endtime
I teraz wazna rzecz. Jesli będziemy chcieli mieć godzine domyslną bez parametrów time to plik time.inc musi byc czyszczony.
Jesli chodzi o wpisywanie bezposrednio do scenerii takiej linijki time to powiem szczerze że niewiem jak tego dokonac i jakby to mialo dzialac. Ludzie na dyskach maja wiele scenerii. I niewiem jak program miałby dokonywac takich wpisow. Oczywiście było by o wiele łatwiej ale jak tego dokonac? deklarujac w pliku ini liste scenerii objętych zmianami pory?
Mariusz1970:
Dostanie się nam za OT.
1)Na żywca w scn:
a)Program zapyta w jakies scenerii dokonać zmian i sprawidzi czy ma komedne Time, jak ma to ją zmieni, jak nie ma to ją dopisze
2)Poprzez includa
a)program sprawidzi w scn czy ma komedne Time, jak ma to ją zaremuje poprez //
b)program sprawidzi w scn czy ma wpisanego inc time. Nie ma to musi dopisać
c)program przechodzi do includa i zmienia parametry
Jak z tego wynika, dla pełnego automatu program dla punktu 2 ma więcej zajęć.
Ponadto wpis w inc. skutkuje, żę we wszystkich trasach będziemy mieli to samo ustawienie. Dopisanie na żywca w scn, to każda scn będzie miała swoje usatwienie.
Można zrezygnować z automatu i program modyfikuje tylko tego inca, a rećznie w scn trzeba dopisać inc i ewentualnie zaremować time w scn. To z punktu widzenia programisty jest najprostrze.
Mogę napisać tak czy siak czy owak, ale daj ostateczną odpowiedź. Nie spieszy się, bo jak powiedziałem zabiorę się za to po nowym roku.
Cesky Kretek:
A ja żeby uruchomić zimę skopiowałem symka drugi raz i wywaliłem niepotrzebne rzeczy... fakt 1gb piechotą nie chodzi, ale przynajmniej nie trzeba się bawić w jakieś pierdoły. Wg mnie dobre rozwiązanie dla graczy z dużą pojemnością dysku...
programista:
Czemu mam fps 0,68 w zimie ?? Mój komp athlon 2000 + 512 mb ram ati radeon 9200 se 128 mb nowe sterowniki do grafiki .
pudel:
--- Cytat: "programista" --- nowe sterowniki do grafiki .
--- Koniec cytatu ---
jak nowe?? z tego co wiem do tak starej kart mozna uzyc sterow max 6.7 czy 6.8 bodajze nie pamietam musisz poczytac release notes na stronie ati
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej