Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Linia 197 Strzebiń - Woźniki Śląskie '92
Sm 42 driver:
Dzięki za wszystkie słowa uznania. Staram się realizować projekty najlepiej jak potrafię :)
--- Cytat: robert357 w 09 Lipca 2025, 23:28:57 ---Chciałbym uczulić by nie używać zbyt dużo tych pól "3D", zwłaszcza na dalekich dystansach, bo potrafią zjadać całą optymalizację
--- Koniec cytatu ---
Obecnie każde pole na scenerii jest "3D". Z reguły są one umieszczane przy torach, chociaż na dalszych planach też się zdarzają. Na tych screenach, które wrzuciłem występują raczej pola o małej powierzchni. Na dalszej części scenerii są przy torach pola, które mają dosyć dużą powierzchnię. Nie zauważyłem jakiegoś znaczącego spadku FPS związanego z tymi polami więc raczej zostanie tak jak jest teraz. Na przyszłość, pod kątem optymalizacji i w miejscach gdzie "daleko widać" od toru, na dalszych planach można rzeczywiście pokusić się o wstawianie uproszczonych pól w postaci boxów.
--- Cytat: _Ksl._ w 10 Lipca 2025, 12:19:22 ---Pytanie czy planujesz jakieś pociągi osobowe, czy tylko towarowe?
--- Koniec cytatu ---
--- Cytat: koszowy w 10 Lipca 2025, 14:26:44 ---Poza tym również mnie ciekawi, jaki rodzaj pociągów pojawi się na scenerii.
--- Koniec cytatu ---
Na scenerii pojawią się zarówno pociągi osobowe jak i towarowe. Scenariusze oczywiście muszę jeszcze przemyśleć. W przypadku osobowego na pewno będzie to kurs ze Strzebinia do Woźnik i z powrotem - zgodnie z rzeczywistym rozkładem jazdy z 1992 roku. I tutaj niewiele więcej da się wymyślić. Natomiast jeśli chodzi o towarowy to zapewne scenariusz będzie polegał na dojechaniu do stacji, wymianie wagonów przy placu/magazynie i powrocie do Strzebinia. Jeśli ktoś ma jakieś pomysły w kontekście scenariuszy towarowych lub posiada informacje jak wyglądał tam ruch towarowy w rzeczywistości to chętnie się zapoznam.
bismarck:
Sceneria wygląda i zapowiada się świetnie. A jeśli szukasz pomysłu na scenariusz, to fajnie byłoby dodać taki, gdzie jedziemy na szlak po zdefektowany pociąg (towarowy albo osobowy) i odwozimy go na stację. Tylko na starym bałtyku jest taki scenariusz, a szkoda, bo w mojej opinii to fajny pomysł i powinno być ich więcej.
matek123:
Scenariusze to kwestia wtórna, najpierw niech wyjdzie sceneria z minimalną ilością scenariuszy. Natomiast kolejne można pisać później, jak już będzie wydana. Im mniej scenariuszy, tym szybciej przejdzie testy.
robert357:
--- Cytat: Sm 42 driver w 10 Lipca 2025, 17:58:09 ---Nie zauważyłem jakiegoś znaczącego spadku FPS związanego z tymi polami więc raczej zostanie tak jak jest teraz. Na przyszłość, pod kątem optymalizacji i w miejscach gdzie "daleko widać" od toru, na dalszych planach można rzeczywiście pokusić się o wstawianie uproszczonych pól w postaci boxów.
--- Koniec cytatu ---
O to głównie mi chodziło. Co do wydajności to głównie mowa o słabszych komputerach. Jeżeli są wpisane w teren (nie wiem jak to się fachowo nazywa) tak jak np. drzewa, to mniej zżerają FPSów, ale wtedy pojawia się problem gdy sobie zwiększymy zasięg rysowania. W drugą stronę, jak będą wstawiane jak obiekty, to zżerają FPSy gdy jest ich dużo w jednym punkcie. Tak było chociażby na scenerii Glinojeck na samym początku.
_Ksl._:
Jaki jest planowany czas przejazdu? Jaka będzie maksymalna prędkość pojazdów poruszających się po linii?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej