Symulator EU07 (i nie tylko) > Infrastruktura kolejowa
Rogatki automatyczne i Top
Przemekm:
Witam. Ostatnio dużo zdarzeń na przejazdach a w mojej okolicy był nawet śmiertelny wypadek i nasunęły mi się dwa pytania.
1. Czy możliwa jest usterka polegająca na tym, że rogatki się nie zamknęły a na Topach będą białe światła informujące maszynistę, że są zamknięte?
2. Jeśli rogatki zamkną się prawidłowo i na Top będzie białe światło to czy podniesienie ręcznie szlabanu do góry spowoduje wyświetlenie pomarańczowych świateł na Top?
koszowy:
Pytanko niezwiązane bezpośrednio z pytaniami, czy chodzi o wypadek z udziałem EN63H na odcinku linii 402?
barman_2000:
1. Na 99% nie ma takiej możliwości.
2. Dokładnie tak się stanie, kwestia jedynie czy wydarzy się to jeszcze zanim pociąg minie tarczę czy już później.
mareczek:
--- Cytat: Przemekm w 21 Lutego 2025, 21:03:56 ---Witam. Ostatnio dużo zdarzeń na przejazdach a w mojej okolicy był nawet śmiertelny wypadek i nasunęły mi się dwa pytania.
1. Czy możliwa jest usterka polegająca na tym, że rogatki się nie zamknęły a na Topach będą białe światła informujące maszynistę, że są zamknięte?
2. Jeśli rogatki zamkną się prawidłowo i na Top będzie białe światło to czy podniesienie ręcznie szlabanu do góry spowoduje wyświetlenie pomarańczowych świateł na Top?
--- Koniec cytatu ---
TOP sygnalizuje maszyniście sprawność rogatki z chwilą jej załączenia. A załączenie rogatki w początkowym okresie to tylko miganie świateł czerwonych dla kierowców. Dopiero po 10 sek. zaczynają się opuszczać rogatki. Przez te 10 sekund maszynista może już minąć TOP i jeżeli drąg trafi na przeszkodę to niestety, maszynista zmiany sygnalizacji na TOP (na niesprawną) może już nie zauważyć. Kolejne załączenie uszkodzonego przejazdu spowoduje, że TOP będzie wyświetlać od razu światło pomarańczowe.
barman_2000:
Może ale nie musi, zdarzyło mi się kilka razy jeszcze dostrzec zmianę sygnału na tarczy.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej