Autor Wątek:  SDR 19 - Reaktywacja  (Przeczytany 934 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lukasz998

• Otrzymane polubienia: 9
SDR 19 - Reaktywacja
« dnia: 06 Listopada 2024, 15:52:09 »

Cześć. Właśnie rozpocząłem pracę nad reaktywacją scenerii SDR 19 pod najnowszą wersje maszyny, ale po zapisaniu i wyjściu z symulatora i ponownemu uruchomienia scenerii nie ma obiektów które dodałem na tej scenerii pomoże ktoś z doświadczonych osób  ?
« Ostatnia zmiana: 06 Listopada 2024, 15:55:10 wysłana przez Lukasz998 »

Offline koszowy

• Zasłużony dla Symulatora
  • Nic nie może wiecznie trwać
  • Otrzymane polubienia: 489
Odp: SDR 19 - Reaktywacja
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Listopada 2024, 16:04:12 »
Dodane pliki pewnie zapisały się w sdr19_export_dirty.scm (zlokalizuj go w folderze scenery). Następnym krokiem jest przypisanie np. tego scm w pliku scenerii jako include.

Nie chcę zniechęcać, ale z tego co pamiętam to sdr zniknęły z paczki tak szybko jak się pojawiły głównie przez brak profilu. A więc sceneria jest płaska i oczywiste jest powiedzieć, że nie warto reaktywować trupa. Osobiście ciekawi mnie co z tego wyjdzie, bo stare scenerie były bardzo uproszczone i dostosowanie takiej jak ta może sprawić trochę trudności. Myślę, że najbardziej niektórzy ucieszyliby się z reaktywacji 546 niż sdr, ale to moje zdanie. :)
A najlepiej nie robić nic.

Offline Lukasz998

« Odpowiedź #2 dnia: 06 Listopada 2024, 16:11:46 »
Dobrze, w takim razie zrezygnuje z reaktywacji tej trasy i spróbuje na scenerii L546, wcześniej próbowałem ją odpalić w najnowszej maszynie oczywiście po zmianie taboru, ale są takie różowe kwadraciki wzdłuż torów, co jest bardzo irytujące, próbowałem te obiekty usunąć z poziomu edytora wbudowanego w symulator, ale nie idzie, poprzez 3ds max również nie da się nawet sceneria nie chce się załadować.

Offline Piotr93

• Deweloper
  • Otrzymane polubienia: 1185
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Listopada 2024, 16:13:06 »
 Może pomyśl o krzyżowej, trochę jest zrobione, gdzieś są w wątku pliki, niestety jak pisał rozi trochę tego przepadło, ale sceneria trochę lepiej wygląda niż obecnie, a pewnie miałaby potencjał jak L053.
https://eu07.pl/forum/index.php/topic,33001.msg535853.html#msg535853

Co do L546 to tam jest dużo do zrobienia, https://rainsted.com/pl/Sceneria/Linia_546

Offline koszowy

« Odpowiedź #4 dnia: 06 Listopada 2024, 16:17:39 »
Nie zrozum mnie źle, zrobisz jak Tobie jest wygodniej. Wolę aby nie brać moich uwag do serca bo najczęściej nie mają nic wspólnego z opinią innych. Co do 546, domyślam się, że chodzi o drzewka lub ściany lasu. Te musiały mieć domyślnie przypisaną teksturę której już nie ma w paczce. Z poziomu edytora exe nie da się niestety usuwać przypisanych obiektów do scenerii, no i druga sprawa nie znikają permanentnie. Proponuję w takim przypadku sprawdzić jakie sceneria ma przypisane pliki, znaleźć drzewka w notatniku i je usunąć.

Z krzyżową jest problem, że torowisko jest ustawione od czapy. Sceneria ma profil, wzgórza i niezłe jeziora ale to wciąż za mało. Dekoracje niestety nie zrekompensują stanu scenerii. Mam na dysku parę nie wydanych dodatków jak podmiana podstawowych obiektów na nowe czy tabor na wczesne '90, ale nie będę tego na razie publikować. Chyba, że ktoś chce przygarnąć mój Bałtyk retro?

Offline Lukasz998

« Odpowiedź #5 dnia: 06 Listopada 2024, 16:25:09 »
Spokojnie, nie obrażam się, aczkolwiek mam zapał by coś od siebie dodać nowego, przed chwilą odpaliłem L546 i  rzeczywiście są te różowe kwadraty, podejrzewam roślinność, ale nie potrafię tego zdefiniować, możliwe że któryś z zaawansowanych trasopisarzy będzie wiedział o co chodzi.
« Ostatnia zmiana: 06 Listopada 2024, 21:41:58 wysłana przez Lukasz998 »

Offline Lukasz998

« Odpowiedź #6 dnia: 06 Listopada 2024, 16:28:13 »
Może pomyśl o krzyżowej, trochę jest zrobione, gdzieś są w wątku pliki, niestety jak pisał rozi trochę tego przepadło, ale sceneria trochę lepiej wygląda niż obecnie, a pewnie miałaby potencjał jak L053.
https://eu07.pl/forum/index.php/topic,33001.msg535853.html#msg535853

Co do L546 to tam jest dużo do zrobienia, https://rainsted.com/pl/Sceneria/Linia_546

Akurat co do Rainsted to zupełnie na tym się nie znam, próbowałem już coś działać obejrzane poradniki, ale nic z tego za trudne to jest, natomiast druga opcja to 3ds max, tylko jedna sceneria się wczytuje, a pozostałe nie chcą się załadować, chyba że pobrałem zły skrypt wsadowy do 3d maxa.
« Ostatnia zmiana: 06 Listopada 2024, 21:40:57 wysłana przez Lukasz998 »

Offline Lukasz998

« Odpowiedź #7 dnia: 06 Listopada 2024, 16:33:26 »
Tak to wygląda różowe kwadraciki, pójdzie to zmienić z poziomy pliku czy brakuje tekstury ?
« Ostatnia zmiana: 06 Listopada 2024, 21:41:17 wysłana przez Lukasz998 »

Offline koszowy

« Odpowiedź #8 dnia: 06 Listopada 2024, 16:39:34 »
Wygląda na brak tekstury. Podejrzewam, że ta używana w starej wersji maszyny nie jest już zawarta w paczce.

Offline JAN21

• Deweloper
  • Tory se robie se
  • Otrzymane polubienia: 1533
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Listopada 2024, 16:53:13 »
Może zamiast walczyć z dwudziestoma latami zaszłości i rozbieżności uzdatniajac bądź co bądź półprodukt niespełniający żadnych standardów, prościej będzie przeznaczyć siły na coś nowszego, wymiarowego i najważniejsze z czystym placem boju?

Ostbahn, Hel, SKM, szerokie tory, taka sytuacja
Dobrowolne wsparcie: Tipply

Offline Lukasz998

« Odpowiedź #10 dnia: 06 Listopada 2024, 17:23:43 »
Niestety, ale na ten moment nie ogarniam programu rainsted jest za trudny.
« Ostatnia zmiana: 06 Listopada 2024, 21:08:43 wysłana przez matek123 »

Offline Lukasz998

« Odpowiedź #11 dnia: 06 Listopada 2024, 17:52:42 »
Dobrze, L546 odpalona i jest następująco, spadki napięcia wywala prąd trzeba załączać ponownie wyłącznik szybki, itp. Pociąg osobowy z przeciwnej strony wykolejony, tak samo jak i mój skład

Offline JAN21

• Deweloper
  • Tory se robie se
  • Otrzymane polubienia: 1533
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Listopada 2024, 18:10:38 »
Może zamiast walczyć z dwudziestoma latami zaszłości i rozbieżności uzdatniajac bądź co bądź półprodukt niespełniający żadnych standardów, prościej będzie przeznaczyć siły na coś nowszego, wymiarowego i najważniejsze z czystym placem boju?

Ostbahn, Hel, SKM, szerokie tory, taka sytuacja

niestety, ale na ten moment nie ogarniam programu rainsted jest za trudny.

Mówię o dekorowaniu, robieniu obiektów dedykowanych, bądź zajęciem się jakimś innym pobocznym tematem, nie o zagrzebaniu się w nowym projekcie samemu bo tym niczego nie osiągniemy. Rozgrzebiemy całą Polskę i nikt niczego nie skończy.
Dobrowolne wsparcie: Tipply

Offline Felix

• Projekt Tarnowskie Gory - L131/137/143/144 i 152
  • Otrzymane polubienia: 24
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Listopada 2024, 18:31:46 »

A więc sceneria jest płaska i oczywiste jest powiedzieć, że nie warto reaktywować trupa. Osobiście ciekawi mnie co z tego wyjdzie, bo stare scenerie były bardzo uproszczone i dostosowanie takiej jak ta może sprawić trochę trudności. Myślę, że najbardziej niektórzy ucieszyliby się z reaktywacji 546 niż sdr, ale to moje zdanie. :)

Tymczasem Wrzosy i Tomaszowo... SDR 19 ma większy sens ładnie ozdobiona niż L546. której dostępna wersja do niczego sensownego sie nie nadaje, @Ra ma jakąś chyba nowsza wersje z  ale tez to zawiesił na rzecz jakiś poprawek miedzy innymi w moim projekcie. Wiec jak chłop chce tylko dekorować to niech robi, choc faktem jest ze znalazłyby się inne scenerie na których mógłby się sztuką zdobienia wykazać jak nie umie robić sceneri od zera.

Offline Lukasz998

« Odpowiedź #14 dnia: 06 Listopada 2024, 18:55:54 »
Zobacz foto wyżej dodane drzewa, trawy i robi się już powoli efekt niż same budynki, tory bez otoczenia.

Nie cytuj poprzedniego postu w całości.
Proszę pilnować poprawnej pisowni - nie zapominać o wielkich literach na początku zdania.

Matek123
« Ostatnia zmiana: 06 Listopada 2024, 21:09:38 wysłana przez matek123 »

Offline koszowy

« Odpowiedź #15 dnia: 06 Listopada 2024, 19:37:18 »
To była tylko moja opinia, zresztą zostało napisane w następnym poście po tym zacytowanym,
Nie zrozum mnie źle, zrobisz jak Tobie jest wygodniej. Wolę aby nie brać moich uwag do serca bo najczęściej nie mają nic wspólnego z opinią innych.
Ja nikomu nic nie zakazuję i nie chcę narzucać; 546 to była propozycja odnosząca się do niektórych przeszłych postów. Post @Piotr93 uświadomił mnie, że jednak nie była to dobra sugestia z mojej strony. Jeśli zostało to odebrane w sposób niezrozumiały, to przepraszam. Poza tym każdy ma prawo do nauki struktury symulatora na swój sposób i jest to dla mnie zrozumiałe. Każdy z nas od czegoś zaczynał, i jak nie udało się z jednym, to próbowało się coś innego. To normalne. Co do Wrzosów i Tomaszewa, te scenerie są przynajmniej na normalne standardy. Wymienienie cechy jako "płaska sceneria" nie oznacza, że od razu wykluczam tego typu scenerie. Ja projektowi Tomaszewa bardzo kibicuję, zwłaszcza po ostatnim live, gdzie sceneria została zaprezentowana.

Online jakubg1

• Wydział Repozytorium
  • MaSzyna ma szynę, szyna ma MaSzynę - na kołach.
  • Otrzymane polubienia: 1267
« Odpowiedź #16 dnia: 07 Listopada 2024, 01:53:14 »
Niech chłop robi. Widać, że się stara, żeby stare scenerie jakkolwiek przywrócić i udekorować, a że nie jest idealnie, to głównie z powodu ułomności istniejących narzędzi.
Każdy kolejny rozwiązany problem to kolejna cegiełka w zrozumieniu bardzo niełatwej struktury plików i obchodzenia się z nimi, a takich ludzi nam brakuje.

Offline Lukasz998

« Odpowiedź #17 dnia: 07 Listopada 2024, 19:01:00 »
Zobacz foto wyżej dodane drzewa, trawy i robi się już powoli efekt niż same budynki, tory bez otoczenia.

Nie cytuj poprzedniego postu w całości.
Proszę pilnować poprawnej pisowni - nie zapominać o wielkich literach na początku zdania.

Matek123

Dobrze, wcześniejszą ortografię poprawiłem, na przyszłość będę uważał.

Offline Maciek Kolejarz

• ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Otrzymane polubienia: 128
« Odpowiedź #18 dnia: 07 Listopada 2024, 22:08:37 »
Oh yeah, reanimacja trupa trwa w najlepsze xD

Online jakubg1

• Wydział Repozytorium
  • MaSzyna ma szynę, szyna ma MaSzynę - na kołach.
  • Otrzymane polubienia: 1267
« Odpowiedź #19 dnia: 08 Listopada 2024, 03:22:20 »
Powstrzymałbym się od takich komentarzy. Trup nie trup, od czegoś trzeba zacząć.

Offline matek123

• Moderator
  • Otrzymane polubienia: 2190
« Odpowiedź #20 dnia: 08 Listopada 2024, 06:58:24 »
Dokładnie tak jak Jakub pisze. Kolega może się nauczyć na czymś, czego nikt nie rusza, zanim dołączy do jakiegoś projektu. Natomiast obawiam się, komentarze osób torpedujących jego próby nauki mogą się skończyć tym, że się pożegna z forum i pójdzie sobie do TD2 albo Trainza.
Poszukuję zdjęć na tekstury pociągów sieciowych. Szczególnie platform z pomostami.

Offline MaciejM

• Otrzymane polubienia: 1304
« Odpowiedź #21 dnia: 08 Listopada 2024, 07:48:03 »
Zabawa z istniejącymi sceneriami jest bardzo dobra dla zrozumienia struktury plików i zasad działania wpisów. Uważam że jest to najlepsza nauka. Życzę powodzenia.
PKP Intercity Zakład Centralny w Warszawie

14 lat z MaSzyną!

Offline Lukasz998

« Odpowiedź #22 dnia: 08 Listopada 2024, 18:30:49 »
Dokładnie chociaż jedna osoba która rozumie temat z punktu widzenia, z Symulatorem Maszyna EU07 mam dobre wspomnienia, jestem od początku jej istnienia, ale dopiero teraz można się pofatygować i zdobyć wiele możliwości dzięki wbudowanemu edytorowi. 

Offline Lukasz998

« Odpowiedź #23 dnia: 08 Listopada 2024, 18:32:12 »
Oh yeah, reanimacja trupa trwa w najlepsze xD

Trup czy nie, ale ważne są chęci.