Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Projekt Linii 289
szczawiont:
Witam was i przedstawiam rozpoczęty przeze mnie projekt linii kolejowej nr 289
Od jakiegoś czasu pracuje na scenerią linii kolejowej nr 289, Pierwszy etap prac to odcinek Legnica - Lubin, na ten moment zrobiony mam układ torowy stacji Raszówka oraz wyprowadzone szlaki w kierunku sąsiednich stacji.
Docelowo sceneria ma zawierać co najmniej całą linię z Legnicy do Głogowa oraz (na ile będzie to możliwe do zrobienia) zakłady PMT oraz bocznice.
Podjąłem się prac po oglądnięciu kilku poradników oraz testowym tworzeniu fikcyjnych/realnych stacyjek i szlaków aby nauczyć się edytora więc powinno coś z tego wyjść (;
Dorzucam kilka zdjęć w załącznikach pokazujących stan pracy w Raszówce. Pozdrawiam (:
Ra:
Na pierwszy rzut oka: masz za dużo linii kierunkowych. Linia kierunkowa powinna być wstawiona na możliwie najdłuższym prostym torze, natomiast tory równoległe powinny mieć ustawioną jakąś standardową odległość od tej kierunkowej (np. 4m albo 4.2m na szlaku, 4.75m albo 5.1m na stacji, 6.5m dla toru wyciągowego) — najlepiej to widać na przejściach przez tory i przejazdach drogowych. Dopiero gdy żadna standardowa nie pasuje, można próbować inne wartości. Przypisanie do tej samej kierunkowej jest ważne ze względu na wstawianie par rozjazdów. Rozjazd po prawej powinien się wpisać w przecięcie toru oddalonego od kierunkowej oraz toru wyznaczonego rozjazdem na dole.
szczawiont:
Staram się używać jak najmniejszej ilości kierunkowych ale jak próbowałem zrobić na jednej to coś mi nie wychodziło, a na dodatek ta głowica jest na łuku i ciężko mi jest zrobić to na jednej kierunkowej, Jak będę robił Lubin zastosuje się do tej rady, spróbuje również może coś naprawić tutaj jednak nie do końca wiem jak to zrobić żeby było lepiej.
Ra:
Załączam obrazek poglądowy. Jeśli będzie za dużo linii kierunkowych, to rozjazdy, zamiast się ustawiać w odpowiednim miejscu, będą tworzyć nieznaczne załamania w torach, widoczne w zbliżeniu i odczuwalne podczas jazdy.
szczawiont:
Dzięki i na pewno zobaczę jak to będzie przy robieniu kolejnej stacji i jak już ogarnę dokładnie jak to zrobić dobrze to pokombinuje tutaj, co do tych rozjazdów to chyba one są ustawione w taki sposób jak zaznaczyłeś, chyba że czegoś nie zrozumiałem, Chyba sobie oglądnę jeszcze jakiś poradnik jak ktoś robi stacje żeby zobaczyć jak to dokładnie powinno być.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej