Kiedyś zasada była taka, że _sz1 oznacza wyświetlenie Sz wraz z S1. Około 2016 roku przerobiłem jeden z semaforów tak, że był w stanie podawać Sz niezależnie od stanu pozostałych świateł. Było to użyte na stacji Fosowskie, gdzie był podawany S10 razem z Sz, przy czym po podjechaniu do semafora S10 zmieniało się na S1, a Sz migało dalej. Ale w tym pliku INC tarczy zaporowej _sz zapala również czerwone, więc powinno być to jako _sz1. Albo INC powinien być tak przerobiony, żeby Sz było niezależne od czerwonego. Teoretycznie tarcza zaporowa ma możliwość podania również Ms2, ze zgaszeniem czerwonego. Jeśli jednak ktoś zmienił wytyczne co do nazewnictwa eventów w sygnalizatorach, to po pierwsze powinno być to gdzieś jawnie napisane, że teraz ma być inaczej. A po drugie, powinien wziąć na siebie odpowiedzialność za dostosowanie scenerii do nowych wytycznych, w tym również poinformowanie autorów scenerii niedołączonych do paczki, że do nowych wytycznych się mają dostosować. No wydaje mi się, że to jest w miarę logiczne i nie potrzeba zbierać w tym zakresie innych opinii? Jeśli każdy będzie po swojemu zmieniał wytyczne, to zrobi się bałagan. Bałagan już taki widziałem w 2007 roku, kiedy to funkcjonowały dwie wersje wskaźników W27, obrócone względem siebie o 180°. W efekcie co rusz były wiadomości na forum, że sceneria owszem fajna, ale wskaźniki są obrócone. I żeby nie było, do tej pory niektóre wskaźniki We są obrócone względem pozostałych i jakoś nikomu to nie przeszkadza. Sam obracałem TOP, ale do tych wskaźników We nie dotarłem i nie zdążyłem ich obrócić...
Być może tam się jeszcze coś dzieje dziwnego. Ostatnio odpalałem Quarka w połowie 2021 i wtedy wszystko działało poprawnie. Tzn. oprócz departuredelay, które się przełączało na kolejną stację przed wyjechaniem z aktualnej, przez co nadal nie dało się zrobić synchronizowania semaforów z czasem odjazdu (pętle oczekiwały do odjazdu z kolejnej stacji).