Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Konwerter OSM > MaSzyna
Ra:
Wczytywanie dróg o tyle się różni, że skrzyżowania są jakoś bardziej prostokątami z drogami dołączonymi na bokach, co nie ma bezpośredniego przełożenia na format MaSzyny. Trzeba by coś modelować na podstawie pobranych danych i raczej już z uwzględnieniem wysokości terenu. Kiedyś planowałem połączyć odcinki dróg z trójkątami terenu, co w efekcie miało dać drogę wkomponowaną w teren bez konieczności żmudnego dopasowywania niezależnych od siebie siatek.
W załączeniu obrazek z Lublińca w alternatywnym świecie, widzianym przez użytkowników Outerra. Tam, gdzie są te drzewa, powinny być tory od Jawornicy oraz Rusinowic, a droga przechodząca w poprzek przez nieużytki to wiadukt nad stacją. Parę lat temu czytałem o planach wprowadzenia linii kolejowych, ale nie interesowałem się tym bliżej i nie wiem, czy są jakieś postępy w tym zakresie. Użycie Outerra jako silnika graficznego do MaSzyny rozważałem około 2014 roku.
JAN21:
--- Cytat: matek123 w 20 Czerwca 2023, 18:17:27 ---Pomysł ciekawy, ale raczej tylko jako podkładowy. Licencji danych z OSM raczej nie przeskoczymy w bezpośrednim wykorzystaniu w Maszynie.
--- Koniec cytatu ---
Po wielokrotnym przeliczeniu współrzędnych i wypoziomowaniu nikt się nie doszuka ;)
Hirek:
Jako iż na ten moment nie chce mi się zabierać za przepisywanie tego na inny język to udostępnię dla pokoleń źródło w pythonie.
Do folderu ze skryptem wrzucić zawartość danych z osm pod nazwą export.json
Skrypt stworzy plik scm z nimi. Na początku skryptu trzeba pobawić się trochę w przesuwanie mapy coby symulator nie dostał za dużych wartości do interpretacji. Z fartem mordeczki.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej