Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu

Stoi na stacji lokomotywa... i nie chce ruszyć :/

(1/3) > >>

Kipek von Chojna:
Jak zawsze mam problem. Otóż: co mam zrobić, żeby AI ruszył pociągiem na trase? Przy starcie symulatora jest ładnie,: AI podnosi pantografy, włącza maszyny itd. Pociąg, który ja prowadzę wyjeżdża chwilę przed nim i to on ma wyzwolić event zezwalający na wyjazd dla AI. Zapodałem event który przygotowuje drogę przebiegu dla AI : przekłada zwrotnice, wyświetla sygnał zezwalający na jazdę dla AI a ten stoi :/ W ogóle nie rozumiem jak mam go zmusić do wyjazdu... Dałem ...sem_info na torze na którym AI stoi... i tylko to... Z tego co zrozumiałem z tutoriala Jarasa tyle wystarczy... Później kombinowałem i za grzyba nie mogę zrozumieć "o szo chozi"... :( Czy mógłby mnie ktoś tak łopatologicznie powiedzieć co robie źle? Nie kumam w ogóle gdzie i czy w ogóle mam wpisać event z SetVelocity i jak to się używa. Szanowny Kolega Jaras być może to wytłumaczył tak że prościej się nie da, ale wychodzi na to że jakiś niekumaty jestem...

hejnal:
To proste. Wystarczy zmienić wersje maszyny z nieoficjalnej na oficjalną.

youBy:
sem_info jest przypisane jako event1/event2 czy jako event0? bo jak pociąg stoi, to musi być przypisane jako 0. ewentualnie zrób wpis do komórki pamięci, wtedy będzie najlepiej(chyba).

uetam:
Daj temu ciapongowi predkosc poczatkowa 0,1 i sem_info na torze, jak podasz sygnal zezwalajacy to ladnie pojedzie.

Kipek von Chojna:
Ok działa :) Ale nie do końca tak jakbym sobie tego życzył. Zrobiłem kilka błędów przy pisaniu eventów. Ale poprawiłem i ważne że działa. A teraz pytanie, czy da się na przykład zrobić tak, żeby pociąg AI jechał szybciej niż 40 km/h ? Bo ten właśnie tak jedzie mimo tego że ma S2 podane. Swoją drogą jak na pociąg ekspresowy to trochę ślamazarnie mi się wydaje... I przy okazji o co chodzi z tymi komórkami pamięci bo za skurczybyka nie kumam o co w tym chodzi... Tylko nie tłumaczcie mi tego za scenery.doc ;) Bo tam czarna magia straszy ;) Tak na chłopski rozum... ;)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej