Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Poprawiony shader cieniowania
youBy:
Dotychczasowy tryb renderowania pełny cechował się bladymi cieniami, co stanowiło pewien minus dla części użytkowników. Po dokładniejszym przyjrzeniu się shaderowi oświetlenia wprowadziłem kilka poprawek w jego sposobie działania, które miały dwa konkretne cele:
- usunięcie zróżnicowania jasności powierzchni pokrytych cieniem (shadowmapa) i odwróconych od słońca (brak oświetlenia diffuse, wyłącznie ambient),
- zwiększenie intensywności (zaciemnienia) cieni.
W toku prac wprowadziłem eksperymentalnie zmianę rozmycia shadowmapy zależną od stopnia kaskady cieni, przez co różnice między kolejnymi stopniami są mniejsze. Cały pakiet pozwolił dodatkowo zwiększyć widoczność odbić na szybie czołowej. W załączeniu pakiet screenów i paczka ze spakowanym shaderem.
Instalacja: wypakować zawartość paczki do podkatalogu shaders.
Marconi:
Po wgraniu w/w shader powoduje błąd na scenerii Wrzosy:
--- Cytuj ---bad material: : invalid shader: failed to compile mat_sunlessnormalmap.frag: 0(535) : error C1103: too few parameters in function call
--- Koniec cytatu ---
Czy powoduje błędy na innych sceneriach, nie wiem, jeszcze nie sprawdzałem.
barman_2000:
U mnie żadnych błędów nie ma, ale wydajność trochę spadła.
youBy:
--- Cytat: Marconi w 30 Kwietnia 2022, 12:52:10 ---Po wgraniu w/w shader powoduje błąd na scenerii Wrzosy:
--- Cytuj ---bad material: : invalid shader: failed to compile mat_sunlessnormalmap.frag: 0(535) : error C1103: too few parameters in function call
--- Koniec cytatu ---
Czy powoduje błędy na innych sceneriach, nie wiem, jeszcze nie sprawdzałem.
--- Koniec cytatu ---
Tak, to prawda - eksperymentalnie wstawiłem tam parametr do funkcji od cieni, co powodowało błędy. W załączeniu poprawiony shader wraz z bardziej płynnym przejściem między kolejnymi stopniami kaskady.
mac310:
U mnie na l053 było beż błędów. Dzisiaj na Wrzosach też bez problemu. Cienie wyglądają bardzo fajnie choć jeszcze nie pobrałem tej ostatniej poprawki.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej