Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator
Generator rozkładów jazdy
matek123:
Ogólnie chodzi o to, że człowiek jest leniwy/myli się. Pomyślałem nad tym, że jest baza punktów np
--- Kod: ---Quark Wielki_Kac 19.5 R1,OT,SS,H 100
Quark Dejawy_Kopalnia 30.0 R1,OT,SS,H 100
Bałtyk BAŁTYK_GŁÓWNY 0.0 R1,H,L,RT,SS 100
--- Koniec kodu ---
Jeżeli zdefiniowana prędkość maksymalna pociągu będzie niższa niż prędkość drogowa, to wtedy program by wstawił do rozkładu prędkość maksymalną, zamiast pobranej z bazy drogowej.
tor424:
--- Cytat: matek123 w 12 Października 2021, 22:41:19 ---Ogólnie chodzi o to, że człowiek jest leniwy/myli się. Pomyślałem nad tym, że jest baza punktów np
--- Kod: ---Quark Wielki_Kac 19.5 R1,OT,SS,H 100
Quark Dejawy_Kopalnia 30.0 R1,OT,SS,H 100
Bałtyk BAŁTYK_GŁÓWNY 0.0 R1,H,L,RT,SS 100
--- Koniec kodu ---
Jeżeli zdefiniowana prędkość maksymalna pociągu będzie niższa niż prędkość drogowa, to wtedy program by wstawił do rozkładu prędkość maksymalną, zamiast pobranej z bazy drogowej.
--- Koniec cytatu ---
Zabij mnie, ale... niestety, absolutnie w dalszym ciągu nie mam zielonego pojęcia o co chodzi - Czym jest więc prędkość drogowa, skąd ją wziąć? W rozkładzie definiujemy tylko prędkość maksymalną na danym odcinku z tego co zauważyłem (i wprowadza ją sam user tworzący rozkład). Nadal też nie rozumiem czym miała by być taka baza i jakie byłoby jej zadanie. Rozumiem, że jest spis stacji przypisany do scenerii, ale nie rozumiem o co w tym wszystkim chodzi. Da się to jakoś jeszcze prościej wytłumaczyć? Najlepiej możliwie jak najprościej się da :/
youBy:
Matek123 chyba chce, żebyś zaczął budować maszynowego SKRJ do generowania rozkładów :) Dla każdej scenerii musiałaby istnieć baza/lista/wykaz, gdzie byłyby zapisane:
- wszystkie stacje, przystanki itp.
- dozwolone prędkości drogowe (oznaczone wskaźnikami W27 na scenerii) - od kilometra do kilometra dla obu torów
Na tej podstawie można by te prędkości maksymalne, które są teraz wpisywane ręcznie, zaczytywać z automatu. Przykład - na L053 wpisuję dla pociągu Vmax 120, wtedy: od Sandomierza do Skwarek mam 120, od Skwarek do Żernik mam 70, od Żernik do Rudawy włącznie mam 120 (mimo że kawałkiem można tam jechać 140). Gdybym wziął skład z EP09 (Vmax 160), to od Żernik by mi się już pojawiło rzeczone 140.
A gdyby do tej bazy dopisać jeszcze:
- przebieg linii kolejowej w planie (łuki) i profilu (pochylenia) od kilometra do kilometra
- wszelakie ograniczenia prędkości (od kilometra do kilometra)
to można by było zacząć rozkłady generować półautomatycznie poprzez przeliczenie czasu jazdy...
MaciejM:
Świetna appka, ale oczywiście mam swoje propozycje:
- osobne pola do wpisania godziny i minuty, a przy minutach możliwość wpisania decyminut (10.15.6) - wymaga to poszerzenia kolumny godzin
- w sytuacji wpisania "0" lub pominięcia pola godziny przyjazdu / odjazdu (przejazd przez stację bez postoju lub stacja końcowa / początkowa) aplikacja wstawi z automatu " | "
Skróty posterunku składać się powinny z trzech elementów w tej właśnie kolejności:
1 - pole kanału radiołączności (ale z możliwością wpisania kilku kanałów) - i kanał radiołączności jest jako pierwsza informacja w opisie posterunku
2 - pole skrótów posterunku (RT,H,SS itd.)
3 - pole postoju (ph,pt,pm) lub puste jeśli nie mamy postoju
... i aby te elementy były ustawione w kolejności, tzn.: R2,RT,H,SS ,ph
Więc prośba o rozdzielenie pól na 3 segmenty.
- brakuje informacji o torowości szlaku (1 lub wielotorowy): 1 lub 2 pomiędzy kolumną stacji i godziny
- brakuje pola do wpisania kategorii handlowej pociągu oraz jego nazwy zgodnie z poniższym wzorem:
--- Kod: --- ______________________________________________________________
[ Rodzaj i numer pociagu | EIE8310 ]
[ Kategoria | IC ]
[ Nazwa pociągu | Matejko ]
[________________________________________________|_____________]
[ | Wolica ]
[ Relacja pociagu | Turów ]
[ Wymagany % ciężaru hamującego | 127% ]
[ Seria i obciążenie lokomotywy | EP07 345 ]
--- Koniec kodu ---
- relację pociągu najlepiej by było aby program każdorazowo brał z osobnego pola a nie z RJ, ponadto fajnie by było rozdzielić pole stacji początkowej i końcowej, i tak wrzucamy to w osobne linie
Zapowiada się świetne narzędzie. Natomiast u mnie jakakolwiek próba wygenerowania prostego RJ kończy się błędem.
tor424:
...
Zastosowałem się do Twoich uwag i oto sugerowane zmiany:
Update v 1.02
Changelog: - Zmiany wizualne interfejsu
- Od teraz po wpisaniu 0 w pole godziny oraz minuty odjazdu/przyjazdu zostaje wstawiony znak "|"
- Pola kanału radiowego, opisu posterunku oraz opisu postoju zostały rozdzielone i uporządkowane w odpowiedniej kolejności
- Dodano wybór kategorii pociągu oraz jego nazwy
- Relacja pociągu od teraz domyślnie jest do podania przez usera (istnieje także możliwość, aby generator wybrał sam relację na podstawie rozkładu)
- Poprawienie licznych błędów oraz dodanie wyjątków - Od teraz program nie powinien się wysypywać z błędem tylko mówić nam co mu nie pasuje.
- Dodana opcja wpisywania decyminut (poszerzona kolumna czasu)
- Opis postoju, kanał radiowy oraz opis posterunku nie są wymagane - Możemy pozostawić puste
- Optymalizacja
- Dodano opcję wyboru torowości stacji (jednotorowy szlak lub wielotorowy szlak)
Download zaktualizowany w 1-wszym poście.
--- Cytuj ---- brakuje informacji o torowości szlaku (1 lub wielotorowy): 1 lub 2 pomiędzy kolumną stacji i godziny
--- Koniec cytatu ---
Wprowadziłem wybór tej opcji, ale niestety jeszcze ona nie działa - Pytałem na czacie, ale nikt niestety nie odpowiedział więc ponowię pytanie tutaj:
"Czy te informacja o torowości muszą być koniecznie w takiej formie, że 1 lub 2 pomiędzy kolumną stacji a godziny zamiast znaku "|"? Czy może powstać osobna kolumna do tego?"
Oczywiście proszę o dalsze testy :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej