Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Zbieram ludzi do tworzenia trasy
piotpal:
Hej! Ostatnio chodzi mi po głowie pomysł stworzenia "realistycznej" trasy kolejowej w Maszynie. Napisałem "realistycznej" ponieważ wiadomo, że do końca nie mogłaby być ona taka realna, wszyscy przecież wiedzą jak się rzecz ma z budynkami itd. Realne miałyby być układy torowe, rozmieszczenie stacji, peronów itd. Innymi słowy wszystko to co można byłoby zobaczyć na zdjęciach w Internecie. Na końcu można byłoby stworzyć realny rozkład jazdy, taki jaki jest obecnie bądź też któryś z poprzednich.
Chciałbym aby trasa była spora (powiedzmy 100-150 km), ale wiadomo, że praca nad takim projektem dla jednej osoby jest wprost niewykonalna, dlatego pomyślałem sobie, żeby skrzyknąć do tego kilka osób. Widzę, że jest sporo ludzi, którzy wykonują małe traski, mogliby oni wykonać wspólnie jedną większą. Mniej więcej wyobrażam sobie to tak: buduję układ torowy w jecie, a potem następuje podział prac, tzn. każdy dostałby swoją działkę. Mniej więcej widziałbym takie zadania:
1. Układ torowy.
2. Trakcja.
3. Powierzchnia.
4. Urządzenia stacyjne (nastawnie, perony, wskaźniki).
5. Inne budynki.
6. Semafory + eventy + rozkład jazdy.
Jeżeli ktoś jest chętny niech się odezwie, sądzę, że 5-6 osób spokojnie miałoby co robić. Pierwsze co trzeba byłoby wykonać to wybrać jakąś trasę z sieci PKP, w tej sprawie też czekam na Wasze propozycje. Ja ze swojej strony proponuję linię nr 25 Łódź Kaliska - Dębica, oczywiście wybranoby jakiś odcinek na początek, bo cała linia liczy 323,263 km. Jest dosyć zróżnicowana (elektryfikacja, bez elektryfikacji, szlaki jedno i dwutorowe) więc można byłoby użyć całkiem sporo taboru, ale czekam też na Wasze sugestie.
Interesuje mnie też ile komputer Athlon 2000, 1,66 Ghz z 256 MB DDR RAM może kilometrów wczytać?
jaras:
Witam.
Biję czołem w ziemię - bardzo chwali Ci się ten pomysł :-).
Tylko...
--- Cytat: "piotpal" ---(...)
Mniej więcej wyobrażam sobie to tak: buduję układ torowy w jecie, a potem następuje podział prac, tzn. każdy dostałby swoją działkę. Mniej więcej widziałbym takie zadania:
(...)
2. Trakcja. [mniemam, że chodzi o sieć trakcyjną]
(...)
--- Koniec cytatu ---
Jak Ty masz zamiar to zrobić nie używając 3D Studio Max?
Bo mi się coś to nie widzi. Ale może jakoś...
W każdym razie życzę powodzenia i pozdrawiam.
uetam:
--- Cytat: "piotpal" ---
Interesuje mnie też ile komputer Athlon 2000, 1,66 Ghz z 256 MB DDR RAM może kilometrów wczytać?
--- Koniec cytatu ---
1000? 2000?Prostego toru... W JECIe to raczej nie ma szans... Polecam panom 3dsa...
piotpal:
Po pierwsze dziękuję za szybką odpowiedź.
--- Cytuj ---Jak Ty masz zamiar to zrobić nie używając 3D Studio Max?
--- Koniec cytatu ---
Myślałem o notatniku, jeżeli każdy współtwórca otrzymałby jakieś 8-10 km szlaku (czyli normalny odcinek pomiędzy dwoma stacjami) i miałby tylko do wykonania określoną działkę (jak np. sieć trakcyjna) to praca w notatniku byłaby do zrobienia. No chyba że nie wiem o jakichś szczegółach.
--- Cytuj ---1000? 2000?Prostego toru... W JECIe to raczej nie ma szans... Polecam panom 3dsa...
--- Koniec cytatu ---
Ale czego 1000, 2000. Kilometrów? Czy na przykład wczytałoby mi trasę 100-150 kilometrową z takim zagęszczeniem budynków jak na przykład podstawowa trasa w maszynie quarkmce? Jeżeli chociaż wczytałoby trasę około 100 kilometrową to można potem w razie dalszych robót taką całą linię podzielić na kilka odcinków, rzadko przecież jakiś pociąg jedzie po całej linii od początku do końca.
Ps. No, ale mam nadzieję że jacyś chętni się znajdą :)
uetam:
--- Cytat: "piotpal" ---Po pierwsze dziękuję za szybką odpowiedź.]
--- Cytuj ---Jak Ty masz zamiar to zrobić nie używając 3D Studio Max?
--- Koniec cytatu ---
--- Cytuj ---
Myślałem o notatniku, jeżeli każdy współtwórca otrzymałby jakieś 8-10 km szlaku (czyli normalny odcinek pomiędzy dwoma stacjami) i miałby tylko do wykonania określoną działkę (jak np. sieć trakcyjna) to praca w notatniku byłaby do zrobienia. No chyba że nie wiem o jakichś szczegółach.
--- Koniec cytatu ---
--- Koniec cytatu ---
Chcesz pisac siec w notatniku? Powodzenia....
--- Cytuj ---1000? 2000?Prostego toru... W JECIe to raczej nie ma szans... Polecam panom 3dsa...
--- Koniec cytatu ---
--- Cytuj ---
Ale czego 1000, 2000. Kilometrów? Czy na przykład wczytałoby mi trasę 100-150 kilometrową z takim zagęszczeniem budynków jak na przykład podstawowa trasa w maszynie quarkmce? Jeżeli chociaż wczytałoby trasę około 100 kilometrową to można potem w razie dalszych robót taką całą linię podzielić na kilka odcinków, rzadko przecież jakiś pociąg jedzie po całej linii od początku do końca.
Ps. No, ale mam nadzieję że jacyś chętni się znajdą :)
--- Koniec cytatu ---
Nie no... Calkowo ma 40 km, a fps jest duzy... Wszystko zalezy od rozmieszczenia obiektow i ulozenia trawy...
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej