Symulator EU07 (i nie tylko) > Poszukuję, chcę zrobić
Dźwięk wagonów
ammpp:
Witam
Być może zauważyliście w prawdziwym pociągu poruszającym się ze "znaczną" prędkością, że cały skład (nie tylko lokomotywa) wydaje z siebie bardzo charakterystyczny dźwięk (pisk). Oczywiście pociąg tym głośniej i wyżej piszczy im szybciej się porusza.
Pytanie jak taki efekt uzyskać w symulatorze. Chodzi mi oczywiście o dźwięk słyszalny z zewnątrz i wydawany głównie przez wagony.
Próbowałem dokonywać różnych wpisów typu "runningnoise" w plikach opisujących wagony, ale najwyraźniej symulator ignoruje takie dodatki w pojazdach, które nie mają silnika.
Jakieś pomysły ???
Adam
OlO_EU:
jesli chodzi o hamowanie to z loka raczej tego nei slychac chyba ze wyluzujesz lokomotywe i masz otwarte okno ;) ale postarma sie cos wymyslec do paczki calosciowej :)
ammpp:
Nie chodzi tylko o hamowanie, tylko o dźwięk jaki wydaje skład poruszający się z prędkością większą niż 70-80 km/h.
Co ten dźwięk powoduje ?? być może trochę pęd powietrza, choć bardziej bym stawiał na podwozie poruszające się po szynach. Przy takiej prędkości poza standartowym łomotem słychać dodatkowy i to dość głośny pisk.
EP08_015:
Zresztą przy hamowaniu i z zewnatrz by się taki dzwięk przydał. Właśnie ten pisk w ostatniej fazie hamowania :D
noid:
a według mnie bardziej przydały by się dźwięki tarcia kół o szyny na zakrętach i jeszcze dźwięk dzwonienia luźnych śrub od podkładów :P
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej