Symulator EU07 (i nie tylko) > Infrastruktura kolejowa
Zdjęcia z linii 61 - okolice Kielc
barman_2000:
Kolego... tam jest przystanek osobowy, a to że jest budynek z poczekalnią tego nie zmienia w stację. Stacja ma swoje określone wymogi, a Czarnca to jest posterunek odgałęźny oraz przystanek osobowy. Takie oznaczenia są w rozkładzie jazdy.
michAL_57:
Paragraf 3, ust. 5 instrukcji Ir-1 (R-1):
"Stacja jest to posterunek zapowiadawczy, w obrębie którego, oprócz
toru głównego zasadniczego, znajduje się co najmniej jeden tor główny
dodatkowy, a pociągi mogą rozpoczynać i kończyć jazdę, krzyżować
się i wyprzedzać, jak również zmieniać skład lub kierunek jazdy. Duże
stacje mogą być podzielone na rejony stanowiące osobne posterunki
zapowiadawcze."
Czarnca nie posiada torów głównych dodatkowych, więc nie jest stacją.
JAN21:
Ale macie wielki problem o jedno słowo... Do czepiania się to wszyscy, ale do roboty to nikogo nie ma. Nie lepiej było by zrobić coś przy maszynie, zamiast wytykać mało istotne błędy?
Jako ciekawostka - Czarnca miała docelowo być stacją, posiadającą conajmniej 2 tory dodatkowe, świadczy o tym szerokość usypanego podtorza oraz szerokość przepustów i to jak bardzo nastawnia jest odsunięta od torów głównych. Również łącznica Czarnca - Knapowka miała być dwutorowa, a skończyło się na jednym torze i posterunku odgaleźnym z przystankiem osobowym.
AIR:
Fajnie że znacie takie definicje, ale jak to mówił kiedyś pewien maszynista: nie jest mi potrzebna wiedza czy dany sygnał nazywa się S5 czy S13 tylko muszę widzieć jak się przy danym sygnale zachować.
Więc dla mnie, nie pracującego w branży kolejowej tylko chemiczno-medycznej tym bardziej nie ma znaczenia czy to stacja czy przystanek. Również nie ma to znaczenia, abym mógł pomagać przy projekcie L64, przynajmniej na tyle ile mam umiejętności i czasu.
Do znawcy przystanku Czarnca - mogę podejrzewać że jesteś w takim razie z tamtych okolic? Jeśli tak to zrób zdjęcia nastawni, poczekalni (czy jak już tam sobie to nazwiesz) w odpowiednią pogodę, na pewno się przydadzą.
P.S. Wygląd na to, że rozpoczynają się wreszcie prace przy budowie łącznicy L64 od wschodu do L4 na północ (Włoszczowa - Warszawa).
RoboBatman:
@AIR : tak gwoli jasności - budowana łącznica Czarnca (LK 61) <->Włoszczowa (LK4) ma już nadany numer linii kolejowej - jest to numer 582. Źródło: https://mapadotacji.gov.pl/projekty/780845/
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej