Symulator EU07 (i nie tylko) > Poszukuję, chcę zrobić
LEW EL2 - kolej kopalniana
Jaco:
EL2-41 to maszyna z joystick'iem, na której jechałem właśnie na sieci KWB Konin bodaj w 2008 roku. Ale zostawmy ten temat, bo bardziej interesuje mnie "stary krokodyl" z kołem nastawnika, czyli "klasyk".
Czy sam zajmiesz się także sterowaniem wozu i samą kabiną tak, aby wóz był "gotowy"? Jakie masz plany w tym temacie? Nie chcę uprzedzać faktów, ale EL2 z wiadomych względów powinien pracować na jakiejś wewnętrznej sieci. Piszę o tym teraz, aby uświadomić wiele osób, że nie jest to wóz pod 2000-3000 ton i 3kV ze składem węgla kamiennego, a tylko na 800 ton (10 pudeł) węgla brunatnego w 10 wagonach przy napięciu w sieci 2400V.
przecicinek:
--- Cytat: Jaco w 26 Lutego 2023, 20:50:13 ---Czy sam zajmiesz się także sterowaniem wozu i samą kabiną tak, aby wóz był "gotowy"? Jakie masz plany w tym temacie?
--- Koniec cytatu ---
Chciałbym uczynić model w pełni sterownym, z ładną kabiną. Wierzę się to uda przy pomocy kolegów i dokumentacji rozruchowej, którą udało się mi pozyskać ;-)
--- Cytat: Jaco w 26 Lutego 2023, 20:50:13 ---Nie chcę uprzedzać faktów, ale EL2 z wiadomych względów powinien pracować na jakiejś wewnętrznej sieci.
--- Koniec cytatu ---
Jest to fakt oczywisty heh. Szczerze mówiąc, na start nie widzę problemu, by przymknąć oko na realizm i potestować krokodylka na sceneriach do tego nieprzystosowanych. Jednak docelowo, o ile starczy mi chęci i zapału (co obecnie jest dość prawdopodobne) chciałbym stworzyć choćby zarys (dość dobrze znanej mi) linii KWB Konin do MaSzyny i nawet najprostszą scenerię.
Jaco:
Pamiętaj też, że kolorystyka EL2 była różna. W Koninie i Turku były ciemnozielone, a nawet jasnozielone (pomijam jedną czerwoną w KWB Adamów) natomiast w KCW Kujawy to nawet jasno i ciemno brązowe z trzecim reflektorem, ale bez bocznych pantografów.
Tutaj kilka moich fotek: http://www.dawidfratczak.pl/galeria/przemysl/el2.html Rozumiem jednak, że trzymasz się modelu z Konina?
EP08_015:
Jeszcze do tego boczna siec i sterowanie z zaladowni. W czasie zaladunku mozna bylo zjesc sniadanie a krokodylkiem kto inny sterowal.
Jaco:
Dokładnie tak, ale ta boczna sieć to tylko na długość składu.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej