Symulator EU07 (i nie tylko) > Infrastruktura kolejowa
Rozjazdy w Maszynie.
kevin.c:
Jaka jest przyczyna, że rozjazdy w Maszynie nie mają kierownic (pomijając fakt, że do symulacji nie są potrzebne)? Zwrotnice wyglądają jakoś tak "łyso", w porównaniu np. ze szczegółowością trakcji.
I jeszcze jedno: gdzie w realnych elektrowozach znajdują się wyłączniki baterii? Czy po szkoleniu na Maszynie, dałoby się tak z marszu wsiąść, uruchomić i pojechać prawdziwą lokomotywą? (pomijając aspekty nietechniczne...) W życiu nie byłem w lokomotywie i pewnie nie będę, a lekko zaszokował mnie filmik szkoleniowy, w którym maszynista przed jazdą podpiera jakieś styczniki, w styki też coś wpycha...
SQT:
Jazda w symulatorze da ogólny wgląd, jednak brakuje pewnych elementów jak np. odblokowanie nadmiarowych po włączeniu baterii.
Co do podpierania. Niestety lokomotywy mają swoje lata i np. podpiera ciśnieniowy pantografu. Normalnie nie powinno się tak robić ale sam wiem że kiedyś na 2 razy uruchamiałem lokomotywę bo chciałem zgodnie z przepisami.
matek123:
Nie ma kierownic w 3d, bo nikt nie wymodelował, albo wymodelował a nie dał. Krzyżownic też nie ma, bo ciężko na chwilę obecną by było wykonać rozjazd.
Stele:
Włącznik baterii zazwyczaj jest na tablicy nn w maszynowni albo w skrzynce z wyłącznikami w kabinie. Zależy od pojazdu.
Chyba nie ma pojazdu, który byłby w maszynie oddany w 100% pod względem sterowania. We wszystkich są jakieś braki w procedurze rozruchu. No może pomijając machajkę. ;)
wołodyjowskiIC:
--- Cytuj ---Czy po szkoleniu na Maszynie, dałoby się tak z marszu wsiąść, uruchomić i pojechać prawdziwą lokomotywą? (pomijając aspekty nietechniczne...)
--- Koniec cytatu ---
Myślę, że w przypadku takiej np. siódemki, taka osoba po jeździe Maszyną byłaby w stopniu minimalnym uruchomić ten typ lokomotyw, ale na przykład w przypadku takiej dziewiątki myślę że już pojawiłby się problem.
Co się tyczy podpierania, to w czasie uruchamiania niektórych lokomotyw była popularna technika podpierania ciśnieniowego pantografu, co umożliwiało szybsze zamknięcie WS, ale tak de facto nic nie powinno się podpierać.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej