Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie

MD Zajączkowo

<< < (2/24) > >>

MR6:
Owszem można dodać historyczne oznaczenia, problem jest taki że nie jest to repaint tylko zrobiona tekstura wprost z wyjazdu z pesy. Czy taka kiedyś istniała w ogóle?

Dróżnik Wiór:
Fakt, lokomotywa nie posiadała oznaczeń, a współczesne mnie jako twórcy tekstury nie interesują, podjąłem pracę z zamiarem zrobienia historycznej.
Gagarin po wyjeździe wyglądał tak:

http://rail.phototrans.eu/14,78709,0,_______________M62_ST44_1103.html

Ta że tak powiem czystość jest szansą na zrobienie czegoś ciekawego.
Zaangażowani w temat przywrócenia ST44-1103 tych właśnie barw powiedzieli mi, że starano się o farby odpowiadające pierwotnym odcieniom z czasów wejścia maszyny do ruchu. Można więc powiedzieć, że to dobrze wykonana robota.
Jej obecne oznaczenia już historycznymi nie są. Mnie interesują te z czasów PKP, najlepiej z Chojnickich czasów tej lokomotywy.

@RoboBatman: szyby zostaną poprawione, mechanik zniknie.

Dalszy etap prac. Maszyna doczekała się oznaczeń na podstawie zdjęć z sieci. Jest prawie gotowa, pozostało mi jedynie spasowanie elementów drobnych, czyli tych najbardziej czasochłonnych.
Pojazd na chwilę obecną prezentuje się tak:

Dróżnik Wiór:
Na zakładowe tory wjechał SN61-549 z Grudziądzkiej szopy. Było to dnia 25.06.1994, kiedy ten wóz zakończył naprawę przywracającą mu świetność, która prawie że tego samego dnia miała począć zmierzać ku swemu końcowi. Wóz istnieje do dnia dzisiejszego, ale jest niszczejącym wrakiem na tyłach Kościerskiego grobowca.
Tu w symulatorze wóz wirtualnie powróci do dnia, w którym tę naprawę przeszedł, jego tekstura przedstawiać będzie stan zaraz po wyjeździe z hali. Jest to przemalowana tekstura Szoguna na podstawie zdjęcia Piotra Klawczyńskiego z WRP: https://wrphoto.eu/details.php?image_id=34900.
Stan prac na dzień dzisiejszy to przemalowane 50% tekstury, efekt włożonej pracy w załączeniu poniżej.

Dróżnik Wiór:
Prac nad SN61 ciąg dalszy. 549 jest już gotowy.  Na warsztat trafił kolejny pojazd tej serii - SN61-139. Ten podobnie jak poprzedni, przeszedł w latach 90-tych rozszerzone P3, po czym trafiał na pociągi specjalne. Znany jest z tego, że prowadził Costerinę z Gdyni do Kościerzyny. Wóz obecnie zdewastowany i doszczętnie spalony stoi wśród skasowanych wagonów na terenie lok. Zajączkowo Tczewskie.
To również tekstura przebarwiona zgodnie ze zdjęciem ukazującym ten wóz w stanie świetności:

https://wrphoto.eu/details.php?image_id=36597

Z moimi SN61 mam jednak pewien problem. Nasze lokomotywownie malowały ich wózki na czarno z kolorowymi szczegółami. Wnętrza były z niebieskim laminatem (czasem białym) i siedzenia były z granatowej dermy. U siebie po prostu przebarwiłem te elementy i to działa, ale przez to kłóci się to z pracą Szoguna, bo jego motorówki mają wózki całe czarne i inny kolor wnętrza (miały te wygodniejsze siedzenia tapicerowane). Miałbym pytanie, czy ktoś byłby w stanie oddzielić te wnętrza tak, by te prace nie kolidowały ze sobą, tak by te ganzy co są już zrobione były zgodne z tym jakimi są, a moje miały wnętrza i wózki zgodne ze stanem z przed lat. Komuś kto by się tego podjął podeślę tekstury, które zrobiłem.

Sawi:
Jak nie będzie chętnych to mogę się tym zająć.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej