Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Exe - zmiany w stosie graficznym i dźwiękowym
Siecool:
--- Cytat: Siecool w 20 Kwietnia 2021, 22:03:34 ---Nie wiem, czy ktoś ma czas, żeby sprawdzić na najnowszym exe, ale na poprzednim na pewno identyfikowałem jeszcze dwa problemy w zachowaniu się AI:
- SU45 po oblocie nie jest w stanie się dopiąć do wagonów Bhp. Pcha zahamowane wagony przed sobą usiłując się przypiąć i nie może; dojeżdża tak do najbliższej tarczy i utyka;
- SA133 po wyjeździe z Wilisia zatrzymuje się zaraz za semaforem wjazdowym. Skanowanie wskazuje, że "widzi" jeszcze cały czas poprzedni semafor (wyjazdowy), ale w jakich okolicznościach dochodzi do tego błędu nie mam pojęcia. Podejrzewam coś związanego znowu z nadawaniem rozkładu.
Jeśli ktoś ma czas, żeby to szczegółowo zbadać to zachęcam, bo sam niestety na razie nie mam kiedy. Sprawdzane na paczce i Całkowie_v2 z repo przed kilkoma dniami, exe 0408.
--- Koniec cytatu ---
Sprawdziłem kwestię SU45 i wagonów Bhp z poziomu gracza - nie ma możliwości podpięcia się do wagonów bhp-b. Wagony te czerpią fizy z bhp-a, gdzie wszystko działa poprawnie, ale zastanawiam się, czy po prostu błąd nie wynika z tego, że wpisy sprzęgów powinny być odwrotne. Tzn. sprzęg zdefiniowany jako śrubowy w wagonie bhp-a jest skrajny, ale w wagonie bhp-b jest od środka składu. Do sprawdzenia przez kogoś, kto się na tym zna.
Stele:
No zdecydowanie nie można w ten sposób. Daję dedyka fizyki członu B i zamieniam sprzęgi. Nie chce mi się bawić w parametryzację.
tmj:
W dzisiejszym uaktualnieniu:
- poprawka, nieistniejace urzadzenia kabinowe nie powinny generowac dzwiekow
- dobra zmiana, sygnal zalaczenie ogrzewania przekazywany jest kablem sterujacym
- eksperymentalnie, odczytywanie komend z komorki pamieci w trybie manewrowym dziala w odleglosci do 250m jesli pojazd prowadzony jest przez czlowieka. Odczyt dostepny jest tylko dla pojazdu polozonego najblizej danej komorki
- funkcjonalnosc, definicja dzwieku moze zawierac opcjonalny parametr
--- Kod: ---soundproofing: [ A B C D E F ]
// listener: rear cab (A), engine (B), front cab (C), window (D), attached camera (E), free camera (F)
--- Koniec kodu ---
okreslajacy ze dla tego dzwieku maja byc zastosowane indywidualne parametry tlumienia, definiowane na tej samej zasadzie co w ogolnym wpisie soundproofing: pliku .mmd
- funkcjonalnosc, definicja urzadzenia kabinowego moze zawierac opcjonalny parametr soundproofing: identyczny jak w przypadku indywidualnego dzwieku. Podane w takim wpisie wartosci zastosowane beda dla wszystkich dzwiekow przypisanych do danego urzadzenia, z wyjatkiem dzwiekow z wlasnym wpisem soundproofing:
DieselPower:
Chyba znalazłem problem z ładunkami masowymi.
maxload w fiz działa jak maksymalna ilość jednostek, którą możemy załadować. Jeśli nie mamy wpisu w load_weights, to np. 53 jednostki biomasy to są dokładnie 53t biomasy. W rzeczywistości biomasa jest lekka (od 100 do 200 kg/m3) i masa ładunku powinna być zupełnie inna.
Zakładając średnią gęstość biomasy 150 kg/m3 i parametry wagonu - pojemność 111m3 i 53t granicy ładowności, to daje nam:
- bez wpisu w load_weights 53t + masa wagonu
- z wpisem w load_weights 53 ∙ 150 + masa wagonu = 7,95t + masa wagonu
- w rzeczywistości 111 ∙ 150 + masa wagonu = 16,65t + masa wagonu
Do tego trzeba by dodać wpis np. w fiz o pojemności wagonu i warunek, że nie może być przekroczona pojemność i/lub granica ładowności danego wagonu. Oraz dodatkowo oznaczyć ładunki masowe dla których miałby być sprawdzany warunek pojemności. Sprawdzanie obu warunków dotyczyłoby już samego startera, można sobie przekopiować skład do schowka i ominąć ograniczenia.
Aktualnie wszystko waży tyle samo i nie ma różnicy między ładunkami, zmiana maxload i dodanie wpisu do load_weights tu nie pomoże, np. przy rudzie żelaza wtedy wyjdą kilkukrotnie zawyżone wartości.
Ten sam skład powinien się różnić między tym czy jest załadowany lekką biomasą czy ciężkim ładunkiem. Obecnie takich różnic nie widać.
Siecool:
--- Cytat: Siecool w 20 Kwietnia 2021, 22:03:34 ---Nie wiem, czy ktoś ma czas, żeby sprawdzić na najnowszym exe, ale na poprzednim na pewno identyfikowałem jeszcze dwa problemy w zachowaniu się AI:
- SU45 po oblocie nie jest w stanie się dopiąć do wagonów Bhp. Pcha zahamowane wagony przed sobą usiłując się przypiąć i nie może; dojeżdża tak do najbliższej tarczy i utyka;
- SA133 po wyjeździe z Wilisia zatrzymuje się zaraz za semaforem wjazdowym. Skanowanie wskazuje, że "widzi" jeszcze cały czas poprzedni semafor (wyjazdowy), ale w jakich okolicznościach dochodzi do tego błędu nie mam pojęcia. Podejrzewam coś związanego znowu z nadawaniem rozkładu.
Jeśli ktoś ma czas, żeby to szczegółowo zbadać to zachęcam, bo sam niestety na razie nie mam kiedy. Sprawdzane na paczce i Całkowie_v2 z repo przed kilkoma dniami, exe 0408.
--- Koniec cytatu ---
Sprawdziłem jeszcze tego SA133 na Całkowie i nie mam na razie pomysłu, o co tutaj chodzi. Zrobiłem screen z widokiem F12 dla ewentualnych zainteresowanych: https://eu07.pl/userfiles/7546/SA133_2_zm.jpg
Wygląda na to, że pojazd nawet po minięciu semafora wil_I cały czas czyta jego wskazania.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej