Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Exe - zmiany w stosie graficznym i dźwiękowym
ST44-003:
--- Cytat: EP08_015 w 03 Września 2017, 00:58:14 ---Ogolnie totalny syf. Drawinowo powinno wylecieć z paczki.
--- Koniec cytatu ---
Nie wierzę w to co czytam :D. Ty, taki zakochany na amen w drawinowie piszesz, żeby wyleciała z paczki? Włodziu, może wreszcie są jakieś szanse na to, że normalniejesz :D.
Pozostaje też kwestia, której chyba dotąd nikt nie sprawdzał, to jest zachowanie się AI samochodów na skrzyżowaniach i przejazdach. Ktoś coś w ostatnim czasie z tym robił?
Aha, sprawdzałem też poprawność (prowizoryczną na tą chwilę) komendy "velnext" i "velsignalnext". Jest okej, w czeskiej 371 poprawnie skanuje i wypluwa żądane światełko na sygnalizacji kabinowej :).
Jedyne co nie działa, nie wiedzieć czemu, to obsługa dwóch rzeczy przez jeden model. W czeskiej 371 bocznik jest wbudowany razem z nastawnikiem kierunkowym. W praktyce, kierunkowy i bocznik korzystają z tego samego modelu. Idzie to jakoś poprawić? Bo ogólnie model reaguje na przestawienie boków, jednakże sam bocznik nie daje żadnej reakcji (nie rośnie prąd na silnikach).
Dobra to jak koncert życzeń, to koncert życzeń. Czeskie lokomotywy, typu 131, 163 (i pokrewne) czy też 181 i nawet nasza EP05 mają wybór pantografu poprzez pokrętło lub przełącznik. Jesteś w stanie wprowadzić do exe (a potem do fiz) komendę wyboru położenia pantografu podobnie jak jest rozwiązane zapalanie świateł w EP09 czy w Traxxie? Żeby uprościć, pod O były by pozycje: 0, Przedni, Przedni + Tylni, Tylni natomiast pod P było by to samo, tylko w drugą stronę. Co Ty na to? Da radę? :)
Transkei:
Puściłem AI na manewry w scenariuszu Tartak 2. Tym razem wszystko się udało bezproblemowo - no prawie: 6dg nie chciało wyjechać z wagonami z uporka (węglarki za tarczą Tm10), ale potem zauważyłem, że wagony stoją częściowo na torze z velocity 0. Kiedy skróciłem skład, AI bez problemu wyjeżdżało z uporka. Zobaczę jeszcze jak AI radzi sobie na innych stacjach i scenariuszach.
--- Cytat: EP08_015 w 03 Września 2017, 00:58:14 ---Przed WDZ zdechl skład towarowy (...) Drawinowo powinno wylecieć z paczki.
--- Koniec cytatu ---
A to wina scenariusza czy exe? Aktualnie Włodowice są sterowane według pomysłu Ra, więc wszystko powinno działać, przynajmniej teoretycznie... Sam zresztą kiedyś myślałem i jeszcze co jakiś czas myślę nad całkowicie nowym scenariuszem dla Drawinowa ale ta sceneria mnie lekko przeraża: chwilami pustynie, lasy dwukrotnie za wysokie, teren płaski + tu i ówdzie nie wiadomo skąd góra wielka jak w Beskidach, miasta jak wyjęte z koszmaru mieszkańca blokowisk, perony 700 metrowe...
--- Cytat: ST44-003 w 03 Września 2017, 08:20:41 ---Pozostaje też kwestia, której chyba dotąd nikt nie sprawdzał, to jest zachowanie się AI samochodów na skrzyżowaniach i przejazdach. Ktoś coś w ostatnim czasie z tym robił?
--- Koniec cytatu ---
Exe++ wypisuje błędy, które wcześniej olewało borlandowe exe. W efekcie wyszło na jaw, że np.: na Całkowie wiele fragmentów dróg ma zdublowane nazwy. Co więcej, te fragmenty znajdowały się tam, gdzie samochody od czasu do czasu głupiały.
EP08_015:
Drawinowo dzialalo nawet stara wersja na exe borlanda. Od czasu grzebania w ai drawinowo sie pisypalo. Ra na swojej stronie dopasowal drawinowo do ostatniego patha. Tam dodal jakis nowy rozjazd i przebudowal stetowanie. Dodal tez kibello. Sprawdze to dzis. Tyle lat minelo a ta scn ciagle kuleje. Albo wywalmy ja albo cos zrobmy.
youBy:
Jedyny bug, jaki spotkałem na Drawinowie (wersja ostatnia przerobiona przez Ra) to pociąg pospieszny z Drawinowa, który po dojechaniu do stacji końcowej zawraca i jedzie tyłem aż do Grabówek PZS.
EP08_015:
Dlatego dalem loga do analizy. Nie zapominajmy ze w exe zmienilo sie skanowanie. Moze wiec to inaczej dzialac.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej