Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Exe - zmiany w stosie graficznym i dźwiękowym
Siecool:
Popatrzyłem trochę jak to działa i udało mi się odtworzyć błąd. Problemem jest fakt, że symulator wykrywa pojazdy w zależności nie od kierunku ruchu, tylko od ustawienia nawrotnika. Ustawiłem więc swój skład i grupę wagonów w odległości ok. 50 m od siebie i ruszyłem pełną parą do tyłu, rozpędzając nieco skład. Program widział wtedy stojący wagon. Przy odległości rzędu 40 m między wagonami przerzuciłem nawrotnik w przód i program automatycznie przestał widzieć stojący wagon, gdyż skanował w przód. Umożliwiło mi to wjechanie w stojące wagony na parę metrów. Ostatecznym potwierdzeniem teorii był fakt, że gdy tylko w stojącym składzie ustawiłem nawrotnik do tyłu, exe się natychmiast zorientowało i "rozsunęło" składy od siebie. W całej tej układance ważna jest początkowa odległość - zauważyłem, że symek pamięta o wagonach będących w odległości ok. 35 m od siebie, nawet jeżeli zmienimy stan nawrotnika. Stąd ważne jest, aby nawrotnik przestawić właśnie, gdy odległość między składami to ponad 35 m, żeby exe zdążyło jeszcze "zapomnieć" o stwierdzonym przez siebie stojącym składzie.
tmj:
Konkretnie wyglada to tak, ze skanowanie wykonywane jest w kierunku ustawionego nastawnika (na odleglosc drogi hamowania + 300m), a w kierunku przeciwnym opcjonalnie o ile byl tam wykryty wczesniej pojazd (na odleglosc uznawana za 'maksymalna bezpieczna, ok 25-50m) Wynika to z zalozenia, ze hamowanie bedzie jesli juz robione hamulcem a nie nastawnikiem, i ze kierunek jazdy bedzie tym samym zgodny z kierunkiem nawrotnika. Jak widac, zalozenie bylo zbyt optymistyczne ;d
Siecool:
Sprawdziłem jeszcze jedną rzecz i jednak problem ma jakieś drugie dno. Przejechałem pełniejszą część misji (wcześniej zrobiłem sobie skróconą wersję) i wychodzi na to, że znaczenie ma też jakiś dodatkowy czynnik związany z orientacją lokomotywy / wagonów albo czymś podobnym. Jadę SM42, która ma krótszy i dłuższy dziób. Przy skróconej wersji misji ze względu na nieco inne początkowe ułożenie składu pchałem wagony mając przed sobą krótszy dziób. Wtedy skanowanie wykrywało skład stojący przede mną bez problemów i dopiero zmiana nawrotnika sprawiała, że wagony przestały być wykrywane. Przy pełniejszej wersji misji ułożenie lokomotywy jest inne, tj. jadę dłuższym dziobem do przodu i okazuje się, że nawet mając nawrotnik skierowany prawidłowo do kierunku ruchu exe nie wykrywa tych wagonów. Zatrzymałem się zatem ok. 20 m przed nimi, pomachałem nawrotnikiem i wtedy dopiero program wykrył te stojące wagony... Przy kolejnej grupie wagonów problem się powtórzył. Postaram się może zaraz zmajstrować jakąś misję testową.
EDIT: Testmisja do przetrawienia w załączniku. Wgrać do scenery, trzeba wcześniej mieć moje Całkowo_v2. Po odpaleniu jedziesz SM42 po skład, podczepiasz się i wracasz wg wskazań tarczy na tor nr 46. Następnie odpinasz Eamsy i jedziesz z nimi na tor wyciągowy obok lokomotywowni, a potem na tor 44. Zostawiasz te wagony tam w samotności i znowu wg wskazań tarczy jedziesz na tor 40 po węglarki. Podpinasz się i znowu wracasz na tor 44, aby się podpiąć do stojących Eamsów, jednak w tym momencie właśnie powinien objawić się błąd, tj. exe nie widzi tych stojących wagonów.
matek123:
@tmj Czy przewidujesz w najbliższej przyszłości przywrócić odluźniacz wagonów i wyłączenie hamulców w wagonie? To jest bardziej potrzebne od możliwości obsługi lokomotywy z podwórka.
tmj:
--- Cytat: Siecool w 28 Sierpnia 2017, 15:57:02 ---EDIT: Testmisja do przetrawienia w załączniku. Wgrać do scenery, trzeba wcześniej mieć moje Całkowo_v2. Po odpaleniu jedziesz SM42 po skład, podczepiasz się i wracasz wg wskazań tarczy na tor nr 46. Następnie odpinasz Eamsy i jedziesz z nimi na tor wyciągowy obok lokomotywowni, a potem na tor 44. Zostawiasz te wagony tam w samotności i znowu wg wskazań tarczy jedziesz na tor 40 po węglarki. Podpinasz się i znowu wracasz na tor 44, aby się podpiąć do stojących Eamsów, jednak w tym momencie właśnie powinien objawić się błąd, tj. exe nie widzi tych stojących wagonów.
--- Koniec cytatu ---
Sprawdz jesli mozesz czy problem dalej wystepuje w zalaczonym uaktualnieniu (i/lub czy nie wylazly jakies nowe)
--- Cytat: matek123 w 28 Sierpnia 2017, 18:47:06 ---@tmj Czy przewidujesz w najbliższej przyszłości przywrócić odluźniacz wagonów i wyłączenie hamulców w wagonie? To jest bardziej potrzebne od możliwości obsługi lokomotywy z podwórka.
--- Koniec cytatu ---
Nie mam 100% pewnosci jak latwo da sie przywrocic ta funkcje, ale bede sie w najblizszym czasie przygladal ;d
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej