Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Exe - zmiany w stosie graficznym i dźwiękowym
EP08_015:
Exe tmj. Posypało się ai. Stoję pod s1 w Dobroniu już 20 min. Po 25 dostalem s2 i dojechalem do konca. Tego wczesniej nie bylo. Ai mam wrazenie inaczej funkcjonuje.
Koledzy sprawdzcie u siebie jeszcze jedna rzecz. Chodzi o pokrecajki do reflektorow halogenowych. Animuja się wyłącznie dla sygnalow białych. Nie wyhyla się pokretlo w lewo dla sygnalu czerwonego.
Stele:
Tia, od zmian w obsłudze przełączników tak się dzieje.
tmj:
No, obsluga swiatel jest zaimplementowana w oparciu o przelaczniki bistabilne. 3-pozycyjnych nie ma bo jeszcze nie jest zrobione definiowanie typow innych niz bistabilne/impulsowe, a bez tego exe za bardzo nie wie, czego sie od niego spodziewa (chociaz moznaby tutaj cos wykombinowac, sie zobaczy)
AI na kaliskiej dostaje mnostwo losowych opoznien itp, wiec stwierdzenie czy cos jest inaczej jest dosc trudne. Np wczoraj wlaczylem kurs beczkowozem ET42 i po raz pierwszy w zyciu nie dostalem zadnych opoznien ani ekstra postojow po drodze. A postoje 20-30 min to tam sa dosc typowe. Wspomniany beczkowoz mogl sobie ich nazbierac tyle ze konczyl 2+ godziny po czasie rozkladowym.
edit:
--- Cytat: krzysiuup w 26 Sierpnia 2017, 23:01:40 ---Problem jest za to z torami, występuje odkąd przeniosłem swoją scenerię na 17.07. Ustawiałem semafory na elektrowni i musiałem poskracać tory, a one poznikały. Wyciąłem kilka torów cierpiących na tę przypadłość (załącznik). Są one widoczne w podglądzie terenu, ale nie sprawdzałem jeszcze, czy da się po nich jeździć.
--- Koniec cytatu ---
Zaladowalem zalaczona scenerie, i wyglada na to ze w takiej sytuacji umieszczone w niej tory renderowane sa normalnie (zalacznik) Byc moze wystepuje jakis problem przy kompletnej scenerii, ale na tym wycinku raczej tego nie ustale.
Siecool:
Exe eu07-x64_170826, coś się zepsuło w wykrywaniu kolizji pojazdów. Chciałem spiąć dwie grupy wagonów, ale okazało się, że exe w ogóle nie widzi jednej z nich. Udało mi się zatem wjechać swoim składem na 1,5 wagonu w głąb stojącego składu. Potem exe jednak zorientowało się, że coś jest nie tak i wystrzeliło ostatni mój wagon z dużą prędkością w świat, gdzie ten się wykoleił na rozjeździe. Przedostatni wagon z kolei ma połamany sprzęg, ale nadal w połowie stoi wniknięty w inny wagon. Misja jeszcze z tych niewydanych, dopiero testuję.
tmj:
W biezacych exe stan wykrycia pojazdow mozna stwierdzic na ekranie F3, w pierwszej linii -- w przypadku wykrycia "sprzegu 0" (tzn innego pojazdu w obszarze skanowania) podawana jest takze odleglosc do pojazdu. Jesli nic nie jest wykryte, jako typ sprzegu podane jest 'none'
Niestety nie trafila mi sie jeszcze sytuacja tego typu. Tzn owszem, wystepuje w jednym miejscu na drogach Calkowa v2 ale jest to chyba spowodowane dziwnym zapetleniem/polaczeniem drog w tamtym miejscu -- samochody zamiast do przodu zaczynaja ta nagle jechac tylem po tym samym pasie i dzieja sie w ogole same cuda. Ale w normalnych warunkach i dla pociagow jeszcze tego nie widzialem. Jesli problem wystapi ponownie potrzebny mi raczej bedzie scenariusz do wgladu, zebym mogl to obejrzec u siebie.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej