Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie

Warsztat dźwiękowy Mareczka

<< < (2/6) > >>

mareczek:

--- Cytat: Stele w 15 Czerwca 2017, 21:21:22 ---Bujda od sześciu lat:

--- Koniec cytatu ---
Rozpropagowane :)

--- Cytat: Piotr93 w 15 Czerwca 2017, 21:25:19 ---Szkoda tylko że te lizawki dźwięki i trainzowe bardziej przypominają M62 niż ST44, nie udałoby ci się z tego startu zrobić i pracy silnika? Tutaj przy okazji pompę słychać jeżeli dobrze obstawiam.

--- Koniec cytatu ---
Fajnie jakby dźwięk był nagrany z kabiny (wystarczy sam plik dźwiękowy, filmu nie trzeba wrzucać).

Piotr93:
Jeszcze widziałem jeden, nagrany w maszynowni. Ale nie wiem czy to byłby najlepszy materiał.

mareczek:
Raczej nie, zbyt duży hałas.

youBy:

--- Cytat: mareczek w 15 Czerwca 2017, 21:13:34 ---wywołanie tematu do rozwinięcia Maszyny w kontekście tej gałęzi, tj. dźwiękowej. Jak wiadomo, powstałe nowe exe, więc może warto pójść dalej ;)

--- Koniec cytatu ---
Myślę, że część problemów rozwiązałby dźwięk sklejany z kilku oraz właściwa modulacja amplitudy (liniowa zamiast logarytmicznej) – kiedyś coś takiego testowo przygotowałem pod dźwięk spalinówki (swoją drogą, też wykorzystałem dźwięki Gryszaqa ;) ). Szkielet tego rozwiązania musiałbym odnaleźć pośród starych źródeł – strony kodu chyba dałoby radę najważniejsze dźwięki podmienić na klasę "wielodźwięku".

mareczek:
To jest to, o czym chyba wszyscy marzą ;) Fiat jest na tyle fajnie zrobiony, że dźwięk silnika jest nagrany dla każdej pozycji. Ale aż tyle nie trzeba. W niektórych przypadkach wystarczą dwa dźwięki - praca na biegu jałowym i później praca na obrotach (średnich lub wysokich) + odpowiednia mieszanka tych dźwięków. Wypadałoby także dodać możliwość ustawienia głośności przy danej amplitudzie/obrotach, nie wiem jak to rozwiązałeś.

Inną rzeczą która mnie teraz bardzo boli, to stała czasowa wejścia/zejścia na obroty. Fajnie gdyby ten parametr też był definiowany. Wtedy przy tych dwóch rzeczach zabawa byłaby zgoła inna. Ja jestem chętny do testów ;)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej