Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Nowe-stare scenerie
bohunIC:
Siemana
To tylko luzna rozmowa. W sumie ze sceneriami to jest tak ze jest straszna lipa. Moze by tak odswiezyc i zrobic na wysoki standard cos co bylo super dawno temu. Mam na mysli Jelitkowo. Posiadam scn w 3d Max wiec jest mozliwosc pracy, nowa trakcja, semafory, eventy, teren itd. Plus dostosowanie tego do nowych standardow.
Jest jeszcze ktos, tutaj co grzebie w 3d max przy sceneriach?
Balaclava:
Ja mam w planach wziąć na warsztat Bałtyk, bo tam są nierealistyczne nasypy i chyba zbyt małe promienie łuków jak na magistralę na 160 (1300m). Co z tego wyjdzie, zobaczymy.
@Ra ma fajną koncepcję zrobienia sieci z istniejących scenerii fikcyjnych. Myślę że warto by było się z nim konsultować w tym zakresie, żeby to jakoś wypaliło. Bo jak każdy będzie po swojemu robił to późniejsze łączenie tego będzie miało ograniczony sens.
dymus:
Jelitkowo ktoś zaczął przerabiać, ale chyba prace się zatrzymały http://eu07.pl/forum/index.php/topic,27381.30.html.
Co to tego mam trochę mieszane uczucia, z jednej strony już sceneria jest, trzeba dodać otoczenie, trochę tory przerobić, wydaje sie mniej pracy, ale z drugiej jest nadal to jest stara trasa (nowi użytkownicy pewnie nie znają :P ) i żeby nie wyszło że w MaSzynie zrobione jest kilkanaście scnerii a spora cześć (jak nie prawie wszystkie) to tylko odświeżanie starych. Mam wrażenie, żę przydadzą się nowe trasy a nie koniecznie odświeżone stare. Wiadomo, można tą starą trasę tak odświeżyć że będzie wyglądać jak nowa i fajnie, ale to też zajmie trochę czasu. Hmm chociaż nie mam nic przeciwko na nowe, odświeżone Jelitkowo, ale w zasadzie lepiej by było (patrząc bardziej przyszłosciowo) na raczej nowe trasy.
--- Cytuj ---chyba zbyt małe promienie łuków jak na magistralę na 160 (1300m
--- Koniec cytatu ---
Jest dość ok, dla V160 i przyspieszenia bocznego a=0,8 przechyłka 150mm promień minimalny to ~1110m, więc taki łuk generalnie może być bez problemów, jest rezerwa, a dla R1300 to będzie około 110mm przechyłki.
Krzysiek626:
Łączenie scenerii, to nie jest nowa koncepcja, jeśli chodzi o łączenie starych scenerii, jakoś do tej pory nie udało się to zrealizować. Projekt tego ucichł parę lat temu. Osobiście jestem przeciwny łączeniu scenerii, raczej namawiał bym do tworzenia nowych. Namawiał bym także do ustabilizowania paczki całościowej, prosząc o pomoc dla zajmującego się tym zagadnieniem zespołu. O ile fajnie, że @Ra zajmuje się linią l061 i Drawinowem, także Quarkiem. Natomiast reaktywacja i przystosowanie scenerii w sposób proponowany przez @Bohuna jak najbardziej mi odpowiada. Rozmawialiśmy też nad skiśniętym projektem Quarka 2008 z podziemną stacją i podobnymi bajerami.
Bałtyk się zużył, ostatni scenariusz w testach nie zrobił furory.
Kubcio58:
Bardzo chętnie też bym coś zrobił, ale ponieważ jestem początkujący, mam na myśli jakieś prostsze czynności (poprawa terenu czy bawienie się w ogrodnika). Robiłem już nawet pierwsze przymiarki, tylko mam problem z importowaniem terenu (pracuję na w pełni legalnym 3Ds'ie 2012).
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej