Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Całkowo v2.0 - wersja beta do testów
Siecool:
--- Cytat: katom w 04 Lutego 2024, 23:03:26 ---Dalej poprawnie, ale scenariusz gubi się w momencie zjazdu na poligon. Po odstawieniu wagonów wracam na szlak, podjeżdżam pod semafor N w Wilisiu i nic. Użyłem skrótu Shift+4, który ma zapewnić wjazd z tor 4 po powrocie z poligonu (Przydałoby się uzupełnić opis misji o te skróty przypięte w "Rozkład Jazdy"). DR wypuścił ST45 na kozioł w stronę Całkowa, gdzie pewnie miałem się znaleźć ja i zablokował rozjazdy. Nie wykluczone, że czegoś nie dopilnowałem, u innych wjazd był podawany po minięciu tarczy.
Skoro sceneria ma wychodzić, rażący mi się wydaje brak jakichkolwiek pasażerów na peronach od Macierzewa Osiedla do samego Janiszewa. Warto powstawiać, świetnie by było gdyby nawet tych animowanych, patrząc przyszłościowo.
Mapa oczywiście genialna i od dawna czekam włączenie jej do paczki. Standardowo w załącznikach log i errors.
--- Koniec cytatu ---
Poprawiłem, w rew. 39 powinno być dobrze. Odnośnie pasażerów - ich liczba jest każdorazowo losowana, a współczynniki tego losowania uwzględniają rozkład jazdy. W momencie przejazdu eszelona do najbliższego pociągu osobowego jest coś koło pół godziny, stąd takie pustki. Aczkolwiek przy kolejnym przejeździe ktoś się może pojawić, tak jak mówiłem jest to losowane.
katom:
--- Cytat: Siecool w 05 Lutego 2024, 20:57:20 ---Odnośnie pasażerów - ich liczba jest każdorazowo losowana, a współczynniki tego losowania uwzględniają rozkład jazdy. W momencie przejazdu eszelona do najbliższego pociągu osobowego jest coś koło pół godziny, stąd takie pustki. Aczkolwiek przy kolejnym przejeździe ktoś się może pojawić, tak jak mówiłem jest to losowane.
--- Koniec cytatu ---
Dzięki za wytłumaczenie nawet nie wiedziałem, że w Maszynie jest opcja losowania pasażerów.
Siecool:
Nie jest to automatyczne, gdyż musi być oskryptowane w scenerii, ale da się zrobić. Za szansę wylosowania pasażerów odpowiadają wartości we wpisach, takich jak poniżej:
--- Kod: ---include calkowo_v2/v2_pasazerowie_01_jan-janzach.scm 0.2 0.2 0.1 0.1 0.0 0.1 end
include calkowo_v2/v2_pasazerowie_02_jangor-roz.scm 0.0 0.0 0.1 0.0 0.0 0.0 0.1 0.0 end
include calkowo_v2/v2_pasazerowie_03_now.scm 0.0 0.0 0.1 0.0 0.0 0.0 0.1 0.0 end
--- Koniec kodu ---
Im bliżej 1.0 tym większa szansa na wylosowanie pasażerów na danym peronie. Kolejność parametrów (który odpowiada za jaki peron) można sprawdzić w komentarzach wchodząc do poszczególnych plików.
faelern:
Na scenariuszu kopalnia b jest problem przy wypychaniu drugiego zestawu wagonów na górę - zwrotnica ustawia się na wprost, powinna pozostać w położeniu na bok. Kolejny błąd pojawia się po wyciągnięciu na górę SM42, po przejechaniu obok ustawionych wagonów Tm wyjazdowy wyświetla poprawnie Ms2, ale po minięciu rozjazdów i zmianie kierunku semafor A pozostaje czerwony. W trakcie oczekiwania przed semaforem konsola wypluwa w zawrotnym tempie zapętlony taki komunikat:
--- Kod: ---Type: Multi-event
EVENT ADDED TO QUEUE by st44-358: kop_wjazda_zdawczy
EVENT ADDED TO QUEUE by st44-358: kop_wjazda_kopalnia
EVENT ADDED TO QUEUE by st44-358: kop_wjazda
EVENT LAUNCHED by st44-358: kop_wjazda_zdawczy
Test: MemCompare - orz_kopalnia - [wolny] == [zdawczyA] && [*] && [*] - Fail
EVENT LAUNCHED by st44-358: kop_wjazda_kopalnia
Test: MemCompare - orz_kopalnia - [wolny] == [kopalniaA] && [*] && [*] - Fail
EVENT LAUNCHED by st44-358: kop_wjazda
Test: MemCompare - kop_status_glowicepnpd - [*] && [0.00] == [0.00] && [*] - Pass
--- Koniec kodu ---
Załączam pełny log.
szpeicer:
Scenariusz orlen a nieprzejezdny, na arkuszu udostępnionym wyżej, widnieje co prawda że jest przejezdny, natomiast u mnie dwa razy to samo. Manewry w orzechowie działają prawidłowo, ale po wykonaniu oblotu, nie otrzymuję semafora w stronę macierzewa.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej