Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Całkowo v2.0 - wersja beta do testów
tmj:
--- Cytat: gg w 06 Kwietnia 2020, 20:56:51 ---
--- Cytuj --- Natomiast wydaje mi się, że jak AI zobaczy koniec toru to i tak powinno stanąć, więc chyba nie ma potrzeby wpisywania prędkości 0.
--- Koniec cytatu ---
Testowałem i AI wyjechało.
--- Koniec cytatu ---
To cos nie teges, bo AI istotnie powinno zauwazyc koniec toru i przed nim zahamowac (chyba ze jest to portal) Nie pamietam niestety czy to zachowanie weszlo do ostatniej paczki calosciowej czy juz po fakcie.
edit: co do Elfa w Janiszewie, wstawilem podany sklad, ale w scenariuszu osobA_wil.scn po przyjezdzie do Janiszewa sklad pozostaje zaparkowany w trybie manewrowym i nie otrzymuje rozkladu powrotnego. Dodatkowo wyglada na to ze EU07-133 rowniez nie dostaje sygnalu odjazdu, bo stoi w peronie z 40-minutowym opoznieniem. Byc moze jest to ze soba powiazane, nie wiem. Log i errors w zalaczniku.
gg:
--- Cytuj ---To cos nie teges, bo AI istotnie powinno zauwazyc koniec toru i przed nim zahamowac (chyba ze jest to portal)
--- Koniec cytatu ---
Nie wiem, dlaczego tak jest, ale wolałem poprawić przynajmniej do czasu aż się sprawa nie wyjaśni.
Matson:
Misja osobowy z Wilisia do Jarkawek i z powrotem, po oblocie w Jarkawkach nie dostaje rozkładu a w informacji pokazuje się, że prowadzić manewry według rozkładu. Być może obleciałem skład nie z tej strony (po torach którymi wyjeżdża się z cementowni bo jest krótsza droga i mniej przekładania) a jeśli tak, to warto tą informację o torach po których oblatujemy zawrzeć w opisie misji.
Log w załączniku.
Marconi:
Dzisiaj wziąłem na tapetę scenerię calkowo_v2_UNOFF_specjalny. Sceneria jest nieprzejezdna. Wszystko działa poprawnie aż do Wilisia, gdzie powstaje impas. Wycieczkowiec nie dostaje wjazdu, osobowy z Jarkawek do Janiszewa nie dostaje wyjazdu, a SU45-172 stoi w peronach w trochę dziwnej pozycji. Okazało się, że po przyjeździe do Wilisia SU45-172 podjechała pod sam semafor i nie odczepiła wagonów. Po otrzymaniu tarczy próbowała wykonać manewry całym składem. Oczywiście to nie mogło się udać i powróciła z powrotem na tor, z którego wyjechała i podepchnęła skład pod semafor wyjazdowy z drugiej strony stacji. Nie wykonane prawidłowo manewry poskutkowały tym, że południowa głowica została zablokowana i ruch zamarł. Przyczyną kłopotów okazał się brak rozkładu jazdy dla SU45-172 "ROPr55309orz". Po uzupełnieniu tego braku ruch odbywa się prawidłowo. Również dla SN61-183 brak rozkładu jazdy, ponieważ szuka go w nieistniejącym katalogu "calkowo_v2/rozklady_inne/ROPr_willas-wil0956". Po jego uzupełnieniu jeździ sobie do Wilisia i z powrotem. To jednak nie koniec kłopotów. Po powrocie z Jarkawek stajemy pod semaforem wjazdowym z braku wjazdu na stację w Wilisiu. Problemem tym razem okazała się SU45-079, która zajęła tor, na który mieliśmy wjechać. Wg rozkładu jazdy SU45-079 musielibyśmy czekać 1,5 godziny na zwolnienie toru po jego odjeździe i wówczas moglibyśmy wjechać, co jest bezsensem. Żeby to sprawdzić, usunąłem skład na bocznicę. I rzeczywiście po zjechaniu na bocznicę, dostajemy sygnał wjazdu na stację. Wg opisu scenariusz powinien się tu skończyć. Ale tu niespodzianka. Po chwili otrzymujemy sygnał do odjazdu i możemy udać się w dalszą drogę. Bez żadnych przygód dojeżdżamy do Janiszewa, gdzie odstawiamy skład na tory odstawcze. Pozostaje jeszcze kwestia kursu powrotnego SU45-172. Po wykonaniu manewrów i podłączeniu się do składu z przeciwnej strony ustawia tryb pracy pociągowej szykując się do wyjazdu, ale nie dostaje rozkładu jazdy. Jeżeli pozostawimy ją w spokoju, to nigdzie nie pojedzie, ale jeżeli podciągniemy ją pod W4, to po przyjeździe SU45-079 otrzymuje ona sygnał do odjazdu i bez przeszkód dociera do Janiszewa.
Moja uwaga: przydałby się powrotny rozkład jazdy dla naszego wycieczkowca.
Siecool:
@tmj: masz coś mocno poharataną paczkę, co widać po errors.txt, gdzie jest masa błędów. Generalnie paczka jest chyba stara, bo teraz nie ma misji osobA_wil - jest z dopiskiem osobA_wil_dzien albo osobA_wil_noc. Spróbuj ściągnąć nową i skorzystać z załączonej scenerii testowej. Po przyjeździe EN76 do Janiszewa trzeba nacisnąć SHIFT+1, żeby dostał rozkład powrotny. Można to też sprawdzać w innych misjach, ale trzeba mieć na uwadze, że składy po przyjeździe stoją w trybie manewrowym i rozkład powrotny dostają dopiero na ok. 15 minut przed odjazdem. Więc jeżeli cykl odjazdów jest co godzina, to minie 45 minut nim Elf dostanie rozkład powrotny. Stąd sugeruję jednak misję testową :)
@Matson: racja, przez to, że pojechałeś drugą stroną stacji to się nie uruchomił odpowiedni event. Poprawiłem u siebie, tak żeby działało to niezależnie, którędy pojedziemy.
@Marconi: niedziwne, że nie działa, ten plik nie powinien trafić do paczki, bo jest niedostosowany do tej wersji.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej