Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Całkowo v2.0 - wersja beta do testów
Tomnord15:
Rzeczywiście, źle pojechałem. Niepotrzebnie układałem przebieg do drugiej tarczy Tm21. Wszystko działa jak należy.
tmj:
--- Cytat: Siecool w 04 Kwietnia 2020, 23:12:01 ---Pobawiłem się trochę składami m.in. podmieniłem jednego z EN57 na EN76, a SN61 na SA134. Pojazdy te inaczej jednak reagują na komendy wysyłane przez semafory wraz z rozkładami jazdy. Przykładowo - po jakimś czasie po dojeździe na stację w Wilisiu SA134 do semafora za jego plecami jest wysyłana (za pomocą copyvalues z innej komórki) komenda "Timetable:calkowo_v2/rozklady_osob/ROPr_wil-willas1420 10 0". SN61 reagował na to w ten sposób, że dostawał rzeczony rozkład (widać go było pod F2), po czym dawał Rp1 i podjeżdzał pod semafor, z którego wysłano komendę. Analogicznie działało to w przypadku EN57 w Janiszewie. Tymczasem zarówno SA134, jak i EN76 reagują w ten sposób, że rozkład owszem otrzymują, uruchamiają oświetlenie z odpowiedniej strony, ale stoją cały czas w tym samym miejscu. I teraz pytanie - z czego wynika różnica w reakcji? I w jaki sposób zmusić je, żeby jednak podjechały pod semafor?
--- Koniec cytatu ---
Pierwsza wartosc liczbowa komendy Timetable: podaje predkosc poczatkowa dla skladu. Wartosc powyzej 1 km/h oznacza polecenie by sklad po otrzymaniu rozkladu dociagnal do rozkladowego W4. O tym czy sklad faktycznie tam podciagnie decyduje dodatkowo odleglosc do slupka -- nie pamietam dokladnie, ale AI nie fatyguje sie jesli oznacza to przejazdzke ponizej 50-100 metrow. W przypadku wymiany krotkiego pojazdu/skladu na dluzszy zestaw odleglosc do W4 moze sie zmniejszyc na tyle, ze AI uznaje ze nie warto sie meczyc?
QGforcing:
"osobB_jar_poranek – pierwszy pociąg osobowy z Jarkawek do Janiszewa (fragment z misji AB_poranek)" - nie ma tego scenariusza w tej paczce 20200330.
Siecool:
@tmj: odległość do słupka to 318,5 metra, a ten nadal stoi. I nawet chce jechać (acceleration: 0.90) ale nie wiem dlaczego nie jedzie. Szczegóły na screenie: https://eu07.pl/userfiles/7546/EN76.jpg
@QGforcing: racja, zapomniałem dodać - plik w załączeniu.
tmj:
Rzeczywiscie, wyglada na to ze AI chce podjechac ale cos mu tam nie wychodzi. Moglbys mi dla pewnosci podrzucic wpis trainset dla tego skladu? Zeby nie wyszlo ze "u mnie dziala" bo wstawie sobie do testu cos innego.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej