Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Całkowo v2.0 - wersja beta do testów
tmj:
--- Cytat: Siecool w 11 Listopada 2017, 13:17:39 ---A M62 nie wyjechał, ponieważ exe nie uznaje, że stoi, przez co nie jest uruchamiany event0 zapewniający wyjazd. A exe nie uznaje, że M62 stoi ponieważ tor na którym stoi jest lekko pochyły, a AI na postoju zaciąga hamulec zespolony składu i luzuje lokomotywę. Lokomotywa zatem ma zwolniony hamulec i stoi na pochyłości, co dla exe oznacza, że jedzie. Fakt, że jest do niej przypiętych 20 zahamowanych wagonów i prędkość składu wynosi 0,0 km/h nie ma znaczenia.
--- Koniec cytatu ---
To nie calkiem tak :) Wyzwalanie eventow 0/1/2 oparte jest wylacznie na podstawie przesuniecia pojazdu podczas analizowanego wycinka czasu, wiec rodzaj zaciagnietego hamulca nie powinien miec tutaj znaczenia. Natomiast mozliwe, ze polaczenie hamowania skladem i pochylosci powoduje jakies mikro-ruchy lokomotywy ktore z punktu widzenia exe powoduja uznanie, ze nie stoi ona ale jedzie, z predkoscia zbyt mala by wyszlo to na predkosciomierzu. Przyjrze sie, byc moze trzeba tu bedzie wprowadzic jakas delikatne rozszerzenie co wlasciwie kwalifikuje sie jako 'postoj'.
edit
Chcialem sprawdzic, czy po poprawkach ten problem wystepuje nadal, ale nie jestem w stanie opuscic grupy towarowej na poczatku scenariusza -- dwukrotnie zamiast po nawrocie zostac skierowanym na tor z eszelonem nastawnia ustawila mi przebieg na tor obok, i wpuscila mi na tylek kontenerowiec ST44-895. Zgaduje ze cos tam sie moglo pomerdac I dostaje droge ulozona dla kontenerowca zanim mam szanse przejechac na wlasciwy tor, na ktorym stoi eszelon?
log do przejrzenia w zalaczniku, errors nie zalaczam bo jest czysty (po wykluczeniu "bad model" itp)
Siecool:
Problem już nie występuje, widać po logu. Żeby to stwierdzić nie musisz nic robić ze swoim składem, wystarczy zobaczyć, czy pociąg z Wilisia odjedzie. Po logu widać, że M62-2984 będący na czele problemowego pociągu odpala event "wil_wyjazdB_tor4" i za którymś razem uruchamia sekwencję umożliwiającą wyjazd. Flaga umożliwiająca wyjazd temu pociągowi jest nadawana eventlauncherem wegielB_jedz1058 o godz. 10:58 z randomdelay 300 sekund. Czyli najpóźniej powinien pojechać ok. 11:05 powiedzmy. Można to przyspieszyć oczywiście zmieniając godzinę odpalenia eventlaunchera i wywalając losowe opóźnienie.
A samemu problemowi z tą misją się przyjrzę w wolnej chwili u siebie, niestety nie mam ostatnio zbyt dużo czasu na grzebanie w scenerii, a i problemem jest to, że najprawdopodobniej i tak mam już inną wersję pliku misji niż wydana.
tmj:
OK, dobrze wiedziec =) Co do mojego problemu z wyjazdem, podejrzewam ze tutaj czynnikiemm moglo byc ze do pierwszej tarczy toczylem sie powolutku 5-10 km/h wedlug przykazow na tablicach, zamiast 'normalnie' 25 km/h, w rezultacie dostaje nawrot gdy kontenerowiec jest juz bardzo blisko, co jest zapewne sytuacja ktora nie wyskoczyla przy zwyklych testach.
k. wojak:
Znalazłem błąd z tablicami z numerami peronów w Wilisiu.
Siecool:
Będę chciał nieco uporządkować strukturę katalogów w scenerii. Gdzie powinny trafić takie elementy jakie ogrodzenia czy bramy?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej