Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Planowane zmiany w exe
firleju:
Zamiast robić jednej długiej zmiennej lepiej to podzielić i wysyłać osobno w kolejnych ramkach. W pierwszej wrzucasz liczbę ramek a potem już układ do pulpitu na podstawie opisu wie co ma wyciągnąć z której. W ten sposób masz elastyczny mechanizm, który Ci się raczej nie skończy.
maciek001:
Wiem, że można to zrobić inaczej ale chciałem użyć coś co już jest zaimplementowane ;)
tmj:
--- Cytat: firleju w 28 Lutego 2017, 19:37:11 ---A jak nie ma przycisku w kabinie to nie działa (por. piasecznica, przyp. redaktora). Tylko jak się w to już bawić to na docelowo. Powiedzmy, że pomysł ze sterowaniem tmj jest ok, tzn Train przechwytuje zdarzenie i rozsyła po wszystkich pojazdach. Każdy pojazd zmienia swój stan wewnętrzny na podstawie właściwości (prowadzący, ukrotniony czy co tam jeszcze) i przesyła dane do wszystkich instancji kabin. Te sobie ustawiają na podstawie stanu odpowiednie urządzenia (wtedy w kabinie B będą się załączały lampki przy sterowaniu w kabinie A). Wtedy brak przycisku po prostu nic nie animuje, ale sam stan pojazdu się zmieni.
--- Koniec cytatu ---
Tzn. mozna to zrobic tak, a jakby ktos sie uparl zeby bylo bardziej "prawdziwie" to mozna aranzowac w ten sposob, ze na pewnym poziomie sa urzadzenia wejscia (interpreter klawiatury, konsoli, joysticka, klikania na element w kabinie, AI mechanic czy co tam jeszcze) i te przekladaja otrzymane od uzytkownika sygnaly na instrukcje uniwersalne typu "nastawnik raz do przodu", ktore sa przesylane do klasy-posrednika. A na drugim poziomie masz obiekt - odpowiednik konsoli sterowania w lokomotywie, ktory sie u tego posrednika subskrybuje, ze chce otrzymywac konkretne instrukcje zgodne z tym, w co dana konsola jest wyposazona. I po otrzymaniu takich instrukcji konsola uaktualnia sobie swoj stan, i przekazuje instrukcje do pociagu, ktory juz ja sobie wykonuje/rozsyla dalej itp. Ta metoda mozna troche prosciej realizowac warianty typu dwie konsole w jednej kabinie, czy co tam jeszcze wyskoczy.
Do pewnego stopnia ten model juz jest, tylko zapackany przez dorzucone modyfikacje o shift, ctrl itp, ktore powinny byc zamiast tego osobnymi, pelnoprawnymi instrukcjami
maciek001:
Taka wersja mi się podoba. Chodzi o rozgraniczenie sterowania przez nastawy (nastawniki, przyciski, przełączniki) a logikę ich działania. Teraz np WS jest w dwóch miejscach: OneKeyDown i Update. Rozgraniczyłbym przycisk od tego jaki rezultat się dostaje. Czyli np załączenie z opóźnieniem WS-a.
PS: jest gdzieś wykrywany przejazd nad rezonatorem SHP?
Tak to wygląda teraz:
El Mecánico:
Jakoś to jest zrobione, chyba przez event. Nie mam exe C++, ale przed konwersją działało...
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej