Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie

Sterowanie ruchem przez zewnętrzną aplikację

<< < (12/14) > >>

firleju:
Żeby nie dociążać exe takimi zadania lepiej mieć odrębny kawałek softu, który mógłby służyć też jako miejsce rozsyłania plików / scenerii (wtedy jest pewność, że wszyscy mają taką samą).

SCS dla całości czy dla stacji to jest kwestia czy opis scenariusza, w którym muszą być też zawarte polecenia dla pojazdów łatwiej będzie robić osobno dla każdej stacji czy dla pociągu czy może dla wszystkiego naraz.

Paul:
Mojej "części serwerowej" SCS/sterowania nie ładowałbym na pewno do exe EU07, zwłaszcza że być może będzie też używana w TD2. To raczej będzie klient serwera EU07, obsługujący klientów nastawni, być może uruchamiany na tej samej maszynie co EU07.

Co do "scenariuszy" w SCS, raczej widzę to jako rozkłady jazdy poszczególnych pociągów, uzupełnione o dodatkowe polecenia, z których przez jakiś interfejs automatycznie będzie generowany plan przebiegów dla SCS. Rozdzielanie tego na osobne instrukcje dla każdej stacji będzie niezbyt wygodne.

stregielek:
Zerknijcie jak działa wersjonowanie scenerii u nas to troche wam będzie łatwiej. Każdorazowa edycja pliku .sc powoduje wygenerowanie sumy kontrolnej i załadowanie nowego pliku .sc na serwer w momencie uruchomenia trybu dyżurnego.
W ten sposób klienci podłączający się zawsze mają aktualną wersję scenerii bo pobierają ja z serwera.

tmj:

--- Cytat: firleju w 08 Marca 2017, 12:14:36 ---Żeby nie dociążać exe takimi zadania lepiej mieć odrębny kawałek softu, który mógłby służyć też jako miejsce rozsyłania plików / scenerii (wtedy jest pewność, że wszyscy mają taką samą).
--- Koniec cytatu ---
Sek w tym, ze ten odrebny kawalek i tak bedzie musial miec w zasadzie pelna funkcjonalnosc symulatora (oprocz moze strony wizualnej, dlatego m.in. wspominalem ze jednym z celow zmian powinno byc rozdzielenie symulacji od renderingu) wiec czy dolozy sie do exe pare klockow, czy tez dolozy sie symulator do tej samej pary klockow i nazwie sie to "odrebny kawalek softu", to i tak wyjdzie na to samo :) Ale w przypadku odrebnego softu dojdzie koniecznosc wprowadzania zmian do dwoch programow i utrzymywania tychze, zamiast tylko jednego... co chyba nie jest zbyt praktyczne.

firleju:
Ty myślisz o czymś co liczy poruszanie się pojazdów, a ja myślę o czymś co przesyła policzone elementy na poszczególnych kompach do innych, żeby zwizualizować przemieszczenia jedynie. Druga wersja nie wymaga implementowania niczego oprócz odpowiedniego interfejsu TCP i ewentualnie sprawdzania czy wszystkie klienty mają uruchomioną tą samą wersję scenerii. Po co rozdzielać?
Wg mnie są tylko dwa tryby: pełny singiel, gdzie wszystko liczymy na exe a hub służy do komunikacji z jedną instancją SCS oraz pełny multi gdzie AI to może co najwyżej sterować scenariuszem ale nie ma składów AI.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej