Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie

Sterowanie ruchem przez zewnętrzną aplikację

<< < (4/14) > >>

Paul:
Przetwarzanie poleceń ANP z kilku oddzielnych plików jest do zrobienia, dla objęcia ręcznego sterowania wybraną stacją myślałem też o możliwości wyłączenia ANP dla danej stacji.

Trzeba by się jednak zastanowić na czym ma polegać włączenie się dyżurnego ruchu do sesji i z czym warstwa nadrzędna zarządzająca ruchem miałaby się komunikować. Można trzymać stany w hubie, ale musi być zapewniona jeszcze ciągłość sterowania po rozłączeniu się dyżurnego ruchu - działanie srk nie może być zawieszone do czasu aż ktoś obejmie sterowanie (z uwagi na ruch składów po parunastu sekundach stany elementów przebiegów staną się nieaktualne względem sytuacji na gruncie), chyba że wtedy cała symulacja się zatrzymie i będzie czekać na połączenie brakującego dyżurnego. Stąd wydaje mi się, że najlepiej będzie SCS (lub jego odpowiednik) uruchamiać na serwerze, z możliwością objęcia sterowania lokalnie przez klienta, przy czym proces sterowania nadal będzie realizowany na serwerze - klient dyżurnego ruchu będzie jedynie terminalem do wprowadzania poleceń i zobrazowania stanu. Warstwa nadrzędna wtedy również pracuje na serwerze.

firleju:
No tak, wtedy serwer jest jednocześnie hub-em oraz zajmuje się wykonastwem poleceń. Każdy posterunek ruchu ma swojego klienta, jeśli nie ma człowieka to wtedy uruchamiany jest klient AI.

maciek001:
Jedno mam pytanie. Czy w MaSzynie są zaimplementowane blokady liniowe i automatyka?

firleju:
Nie ma nic. Dlatego chciałbym wykorzystać soft Paula. Po co pisać drugi raz to samo.

maciek001:
Pytanie brzmi, czy zewnętrzny program powinien kontrolować w pełni wszystko w MaSzynie czy powinien np przejmować kontrolę nad blokadą (tak jak to działa w rzeczywistości) w celu wypuszczenia jakiegoś pociągu? Wtedy AI lub użytkownik w LCS "pyta" czy są warunki do wypuszczenia pociągu ze stacji a reszta już po stronie automatu.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej