Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Jak przypisać wskaźnik do toru używając nowej składni?
Stele:
Gdy masz przelot, to W4 odhacza się z jakimś tam wyprzedzeniem, może nawet zależnym od prędkości. Jak to znalazłem kiedyś w kodzie, to aż się zdziwiłem po co Ra zrobił to tak skomplikowanie.
pozdze:
--- Cytat: Stele w 11 Grudnia 2016, 10:19:39 --- Tu trzeba pokroić tor na mniejsze fragmenty i przypisywać po jednym zdarzeniu do odcinka trajektorii.
--- Koniec cytatu ---
Ale tutaj uwaga: Pokrojenie toru w którym jest event odczytujacy semafor na mniej niz 50m moze skuktowac nie wyhamowaniem AI przed S1. Kilka dobrych dni sie z tym gryzłem w Zdunskiej Woli w zeszłym roku, dopóki Krzysiek626 mnie nie naprowadził na własciwy trop :-) Lepiej w kirunku jazdy dawac 100m odczytu w4 i potem 100m odczytu semka. Nawet jak W4 stoi tuz przed semakiem to i tak wszystko bedzie dzialac jak nalezy.
Stele:
A to efekt buga z zasłanianiem sygnałów przez W4 niestety. Gdyby exe nie było zbugowane, to nie miałoby to znaczenia.
HTD:
O! A czy może mieć to związek z tym wrednym bugiem w Drawinowie - tam W4 i semafor wyjazdowy stoją bardzo blisko. Rozkład jazdy jest wysyłany do semafora, ale lokomotywa raz go dostaje, a raz go nie dostaje. Zależy od jej położenia - metr w jedną czy drugą stronę i lipa. Nie czyta. W sumie wpadłem na taki śmieszny pomysł, żeby może skopiować ten kawałek toru z Drawinowa, skopiować semafor i W4, skopiować skład, postawić lokomotywę i generalnie przetestować samą tą sytuację. Teoretycznie powinna zadziałać sceneria z samym torem, składem, semaforem, W4 i bez niczego innego, nie?
Stele:
Powinna. W momencie otrzymywania rozkładu z semafora nie masz rozkładu, więc W4 chyba nie zasłania. Tu chodzi głównie o liczenie dystansu do semafora za W4, które jest skopane, ale z odczytem komend też jest. Opisywałem ci problemy Ra w Lisowie, gdzie nie łapało mu komendy odpięcia byka od składu przy zjeździe po zdefekowany skład, bo W4 zasłaniał.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej