Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Exe - konwersja na C++
Krzysiek626:
Ponieważ nie udało się uruchomić scenerii Bałtyk, to w załączniku przedstawiam porównanie końcówki logów z uruchamiania tej scenerii na obydwu ostatnich C++NG. Wykonanie porównanie nie jest łatwe ze względu na nazwy plików exe. Te nie są zróżnicowane i trzeba ręcznie edytować ich wersje dla trzymania w głównym katalogu, szkoda bo to Milku7 szalenie ułatwia wykonanie porównań a Tobie nie powinno sprawić trudności przypisanie unikalnej nazwy pliku. Dodatkowy fakt, to brak spakowania exeka co utrudnia również pewne czynności związane z dystrybucją, ściąganiem z sieci i t.p. czynnością. Nie jest to może wielki problem natury technicznej, bardziej porządkowy. Jednakże ważny, bo exe się sypie i nie da się tego użytkować. Ważny bo czynności do wykonania porównań, jak również archiwizacja przyprawia o dodatkowe trudności i stres. Tym niemniej wykonałem porównanie C++NG z dnia 27 kwietnia i C++NG z dnia 29 czerwca i wyszło jak w załączniku. Po lewej mamy exe z 29-06 po prawej exe z 27-04. Wynika z tego, że log urywa się a wczytywanie wysypuje na ostatniej Twojej kompilacji. Tu nie jestem w stanie interpretować logu.
Dodatkowy stres wprowadzają linijki:
--- Kod: ---Bad model: transformation matrix for sub-model "Fspot02" imposes geometry scaling (factor: 3.63)
Bad model: transformation matrix for sub-model "mocowanie2" imposes geometry scaling (factor: 0.93)
Bad model: transformation matrix for sub-model "mocowanie1" imposes geometry scaling (factor: 0.93)
Bad model: transformation matrix for sub-model "mocowanie2" imposes geometry scaling (factor: 0.90)
Bad model: transformation matrix for sub-model "mocowanie1" imposes geometry scaling (factor: 0.90)
Bad model: transformation matrix for sub-model "mocowanie2" imposes geometry scaling (factor: 0.90)
Bad model: transformation matrix for sub-model "mocowanie1" imposes geometry scaling (factor: 0.90)
--- Koniec kodu ---
Powyższe zgłaszają przynajmniej 3 osoby z Windowsem. Poniższe przynajmniej 2
--- Kod: ---Bad geometry (shape estimation failed) for spline "str07" at 16109.200000 0.000000 720.860000
Bad geometry (shape estimation failed) for spline "sr08" at -24578.900000 2.549000 -4299.200000
Bad geometry (shape estimation failed) for spline "sr08" at -24578.900000 2.549000 -4299.200000
Bad geometry (shape estimation failed) for spline "" at -23742.900000 0.000000 -4620.000000
--- Koniec kodu ---
Zgłaszałem to jeszcze w poprzednim wydaniu NG.
Piszesz, że u Ciebie tego nie ma, ok a co z nami? Stres dla testującego, bo jest ich tysiące i przede wszystkim stres dla sprzętu.
Ten błąd u @CXManiak:
--- Kod: ---Critical error, memory allocation failure: bad allocation
--- Koniec kodu ---
Nie powinien wystąpić, bo @tmj poprawił wczytywanie danych do pamięci. i u mnie na jego exe, przestał być problemem.
Bałtyk sypie się zarówno w DL jak i na VBO.
Propozycja.
1. Czy jest możliwość podesłania źródeł @Milkek7 do kolego @tmj i wykonanie przez niego kompilacji?
Dotyczy także źródeł pisanych przez @firlejczyka, skoro i tu pojawiły się jakieś problemy.
2. Po uruchomieniu Bałtyku program próbuje wykonać jakąś czynność na której jest wysyp. Zauważalnym brakiem na starcie Bałtyku jest brak odtworzenia komunikatu spikera, proszę o sprawdzenie poprawności wykonania eventów dźwiękowych w środowisku Windows.
firleju:
Krzyśku, ja wykryłem błąd, który występuje także u tmj, ale tylko w wersjach debug. W wersjach release, które idą do testów ogólnych, ten błąd się nie ujawni ze względu na ustawienia kompilatora. Gdyby nie takie ustawienie już dawno ten błąd by został wykryty.
pol102:
--- Cytuj ---Zgłaszałem to jeszcze w poprzednim wydaniu NG.
Piszesz, że u Ciebie tego nie ma, ok a co z nami? Stres dla testującego, bo jest ich tysiące i przede wszystkim stres dla sprzętu.
--- Koniec cytatu ---
--- Cytuj ---Standardowa odpowiedź administratora (SOA) – grupa wyrażeń będących najczęstszymi reakcjami administratorów na zgłaszane im problemy.
Najczęściej używanym i najszerzej rozumianym skrótem jest SOA #1, czyli Standardowa Odpowiedź Administratora nr 1: „u mnie działa”[1]. Ma znaczenie pejoratywne, ale i żartobliwe. Wyraża niechęć administratora do podjęcia naprawy[2] oraz sugestię, że problem leży po stronie użytkownika lub wynika z jego błędu.
Jakieś podobieństwo?
Zwroty SOA są najczęściej używane na forach dyskusyjnych, grupach dyskusyjnych oraz kanałach IRC, głównie o tematyce informatycznej, a także na serwerach gier i głosowych (jak np. TeamSpeak 3).
--- Koniec cytatu ---
Milek7:
--- Cytat: Krzysiek626 w 30 Czerwca 2017, 07:46:49 ---Piszesz, że u Ciebie tego nie ma, ok a co z nami?
--- Koniec cytatu ---
No nie wiem, bo jak nie występuje u mnie to nie bardzo mam pomysł jak to naprawić. Jakieś crashdumpy się może generują?
Krzysiek626:
Na windows xp crashdumpy nie chcą się generować. Przed chwilą na Kaliskiej miałem:
--- Kod: ---.....ciach
Bad geometry (shape estimation failed) for spline "str05" at 22778.200000 0.000000 -5417.500000
Bad geometry (shape estimation failed) for spline "" at 17147.600000 0.000000 322.890000
Bad geometry (shape estimation failed) for spline "str06" at 17147.600000 0.000000 322.890000
Bad geometry (shape estimation failed) for spline "" at 16109.200000 0.000000 720.860000
Bad geometry (shape estimation failed) for spline "str07" at 16109.200000 0.000000 720.860000
Critical error, memory allocation failure: bad allocation
--- Koniec kodu ---
Jesli mergowanie było z ostatnim exe @tmj, to na tym ostatnim exe nie wychodziło już do windowsa, nawet po pozostawieniu tylko 2GB pamięci ram na płycie głównej. Musiało się coś popsuć przy dopisaniu oświetlenia, lub nie były to ostatnie źródła.
Wcześniej miałem ciekawostkę w postaci UFO na Drawinowie (załącznik). Ta kula jest za każdym odpaleniem scenerii obojętne czy na VBO, czy na DL. Scenariusz Drawinowa na którym to występuje, to jazda ET22-256 (trzecia od góry w okienku rainsted).
Dodatkowo muszę napisać, iż przyczyną występowania strumienia światła podążającego za kamerą były biblioteki shaderów. Po podmianie ten strumień występuje lub nie, na starszym i na ostatnim C++NG.
Za chwilę przeloguje się na 64 bitowy system i sprawdzę jak to jest na win7.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej