Symulator EU07 (i nie tylko) > Poszukuję, chcę zrobić
Trójwymiarowa grafika w Google Maps
ST44-003:
Jeśli chodzi o metodę wykonania takiej mapy, to jest to bardzo złożony i kosztowny zabieg. Przede wszystkim upowszechnił się i unowocześnił "laser scaning" umożliwiający bardzo precyzyjne odwzorowanie 3D obiektów. Jednym z takich skanerów to "LiDAR", który za pomocą satelity wykonuje zobrazowanie 3D terenu w postaci chmury punktów. Na screeie macie przykład dla całego Krakowa z przyległościami. W praktyce umożliwia on stworzenie mapy 3D terenu wraz ze zróżnicowaniami. Niestety wadą radarowego skanu jest obecność takich obiektów jak drzewa lub niekiedy takich zaburzeń jak górki w miejscach jak choćby rynek główny.
Drugą metodą jest skan lotniczy, również powszechny i również drogi. Patrząc po dokładności i jakości mapy z Warszawy można wnioskować, że właśnie tą drugą metodą (wraz ze zrobieniem zdjęć pod kątem) została ona wykonana.
Cesky Kretek:
Hej, odświeżam temat bo natknąłem się na bardzo podobne rozwiązanie, tyle że z wykorzystaniem OpenStreetMap które z założenia są darmowe i opensource - wydaje mi się, że w tym przypadku odpada problem licencji jak w przypadku GoogleMaps - trzeba zgłębić temat. W prosty sposób można wyeksportować całe miasta w formacie .obj. Minusem jest brak oteksturowania które byłoby w przypadku GoogleMaps - jakość może i jest przeciętna, ale jako linia drugiej/trzeciej/dalszej linii zabudowy spełniało by swoją funkcję idealnie. W przypadku modeli z OSM trzeba by ręcznie je teksturować i czasami poprawiać wysokość - wszystkie bryły jeśli nie mają ręcznie wprowadzonych wysokości to zakładana jest jakaś domyślna wartość.
Przykładowa mapa: https://osmbuildings.org/?lat=50.06195&lon=19.93686&zoom=16.0&tilt=30
Przykładowy tutorial:
Próbował ktoś swoich sił z tym rozwiązaniem?
Nawigacja
Idź do wersji pełnej