Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator
Jak czytać prędkości rozkładowe?
Olek_CK:
Cześć. Pewnie część z Was uzna to pytanie za bezsensowne, ale mnie nurtuje. Czasem włączam sobie Maszynę i tak do końca nie jestem pewny jak czytać prędkości rozkładowe...
Na przykładzie załącznika, mam czytać to w ten sposób? :
Od Blachownia p.o do Blachownia z prędkością 100
Od Blachownia do Herby Stare 40
Od Hebry Stare do Jawornica podg 100
Od Jaworncia podg do Lubliniec 50?
Nie jestem tego pewny, a sam nie mogłem znaleźć czegoś co by mi konkretnie na pytanie odpowiedziało. Z góry dzięki za pomoc i wskazówki :)
matek123:
Tak, dobrze. W rozkładach tych wyświetlanych w maszynie jest problem, bo można tylko jedną prędkość wpisać na jednym odcinku, a czasami się mogą i po 5 razy zmienić między dwoma posterunkami. Dużo lepsze do jazdy są rozkłady w PDF, ale nie ma ich do wszystkich scenariuszy.
Wiggle:
No właśnie chyba nie... Bo tor po którym jedzie ma ograniczenie na odcinku od Stradomia do Herbów Starych (a właściwie kawałek przed) do 50 km/h, także nie może jechać 100... Przede wszystkim patrz na znaki, które mówią o ograniczeniu prędkości na danym odcinku. Jeżeli prędkość w rozkładzie jest mniejsza od tej na szlaku (przykładowo na szlaku jest 120, a regio ma wpisane 100 w rozkładzie, no to wiadomo, że jedziesz 100, ale w przypadku kiedy szlakowa jest 50 km/h, a Ty masz w rozkładzie 100, to jedziesz 50 km/h). Pozdr
Olek_CK:
Dziękuję, za te odpowiedzi. Ale nasunęło mi się jeszcze kilka pytań.
Jeśli wyjazd mam podany na np S10, więc wyjeżdżam z prędkością 40 i utrzymuję ją do minięcia kolejnego semaforu który prędkość eewntualnie podwyższy?
I w niektórych scenariuszach jest informacja, że prędkości szlakowe są podane na tabliczkach, przy wyjeździe ze stacji. Jak ta tabliczka wygląda? Jest to czarna z białą cyfrą?
matek123:
Nie. Jeżeli masz na semaforze wyjazdowym ograniczenie do 40 to jedziesz 40 aż koniec pociągu zjedzie za ostatnią zwrotnicę osłanianą tym semaforem. To samo się tyczy jazdy na SZ jeżeli nie ma SBL. Jeżeli jest SBL, to na SZ jedziesz 20 km/h do pierwszego semafora wskazującego wolną drogę.
Dodano: 08 Kwietnia 2016, 20:42:52
--- Cytat: pbzylek w 08 Kwietnia 2016, 19:01:13 ---No właśnie chyba nie... Bo tor po którym jedzie ma ograniczenie na odcinku od Stradomia do Herbów Starych
--- Koniec cytatu ---
Dlatego powiedziałem, że te rozkłady w txt mają tą wadę. Dlatego zawsze jeżeli na gruncie jest mniejsza prędkość niż w rozkładzie, to jedzie się niższą.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej