Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Kaliska - sceneria do pobrania w pierwszym poście!
MaciejM:
Tory są zrobione pewnie i do Wrocławia Ale nikt nie miał odwagi jeszcze tego sprawdzić. Sceneria jest "zrobiona" na odcinku od Łodzi do Sędzic, dalej jest "pustynia".
CX MANIAK:
Witam.
Specjalnie aby uruchomić Kaliską pobrałem najnowszą paczkę całościową. Jestem naprawę pod wrażeniem, i mam ogromny szacunek dla @Pozdze za ogrom pracy jaki włożył w stworzenie tej scenerii.
Przejechałem dwie misje. Osobowy Sędzice - Łódź Kaliska. Oraz poprowadziłem pośpieszny do Ostrowa. Tutaj odżyły dawne wspomnienia, gdyż tym właśnie pociągiem niejednokrotnie jechałem jako pasażer do rodziny w Kaliszu... Ale wracając do symulacji. Większych problemów na obydwu służbach nie było. Parę razy wywaliło WS-a gdy zabujało bykiem, albo jednostką za mocno. W czasie jazdy jest co robić za nastawnikiem. Spadki i wzniesienia plus wiele zwolnień na szlaku nie pozwalają na frywolną jazdę. Dodatkowo rozkład jazdy jest ułożony dość sztywno i gdy złapiesz opóźnienie ciężko je nadrobić.
Tak na zakończenie. Szkoda że nie udało się uruchomić MaSzyny po lanie, bo moim zdaniem jest to idealna sceneria pod multiplayer.
Michal1983:
--- Cytat: Stele w 25 Stycznia 2016, 15:20:29 ---No to możesz rozdzielać Reszta.scm tematycznie i wywalić wszystkie dekoracje. Na gołych torach w próżni powinno być ze 20 fps. Sam nie lubię tego słuchać, ale na takim sprzęcie wiele nie wydusisz. Sceneria ciągnie się przez ćwierć kraju i coś te dane musi przetwarzać.
--- Koniec cytatu ---
Niestety po wyrzuceniu Reszta.scm zysk był tylko 0,5 kl/s. Gdyby ograniczył tory do tych niezbędnych zamiast zostawiać kilometry nieużywanego toru. Wiadomo, że na szlakach dwutorowych symulacja działa szybciej. Zwlania zaś przy stacjach gdzie jest dużo rozjazdów dodatkowe tory i słupy trakcyjne.
Liczyłem rzeczywistą prędkość na podstawie mijanych słupków hetometrowych i wyszło mi, że jadąc około 80 km/h według prędkościomierza pociąg przemieszcza się z prędkością 60 km/h. Wskutek tego trudno zrealizować ten rozkład jazdy polegając na wskazaniach prędkościomierza w pojeździe.
Jak usłyszałem te rozmowy to przypomniał mi się Mechanik i scenerie z Zakopanem. Niestety w tym hałasie trudno złapać ich sens dlatego ich istnienie jest zbędne.
W scenerii kaliska_en57_sieradz dojechałem do Sieradza i nie doczekałem się o 20:40 na sygnał odjazdu w drogę powrotną do Łodzi.
Sawi:
To sobie ogranicz we własnym zakresie. Widocznie najwyższa pora zrobić modernizacje w kompie lub kupić coś nowszego. Co do nagrań nie zgodzę się. Przynajmniej się coś dzieje.
Krzysiek626:
Też nie zgadzam się w sprawie nagrań. Nie chodziło nam o podsłuchiwanie osób, tylko o klimat jazdy w EN57. Mech w tym klekocie nie ma prawa zrozumieć sensu tych rozmów. Zapraszam w realu na podsłuchy do przedziału służbowego. Scenerii nie będziemy ciąć, to pierwsza i mam nadzieję nie ostatnia z tak wielkich obszarowo. Powrót na Kaliski bywa problematyczny, wiemy o tym, częste są odwołania pociągu ze względów technicznych. Po za tym, jak chcesz zobaczyć realizację rozkładu, zapodaj sobie AI wciskając shift = Q. Zobaczysz jak komputer pojedzie. Sceneria jest oparta o realia, ale ich nie realizuje. Według errors.txt, nie pobrałeś poprawki na brakujące modele od Macieja. Nie czytasz dokładnie wszystkich postów (jak większość z nas z pośpiechu), stąd masz takie błędy jak brak modelu zdewastowanego przejazdu.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej