Symulator EU07 (i nie tylko) > Infrastruktura kolejowa
TRAKCJA
youBy:
a ile wynosi minimum?
Dudus:
Trudno jest mówić o jakimś konkretnym minimum. Mniejsze odległości zdarzają się wtedy, gdy są podyktowane względami terenowymi. Np: Jest krótki wiadukt czy most do którego nie warto montować słupa. Wtedy projektant sieci koryguje odległości pomiędzy słupami tak aby nie trafić w ten most. Podobnie sprawy się mają w przypadku torów odchodzących w bok gdzie słup wypadał by na rozjeździe, a nie opłaca się tam stawiać bramki. Do tego trzeba dodać jeszcze niektóre łuki. Nawet wtedy kiedy występują odciągi. Na bardzo ostrych łukach.
youBy:
to jak mam tor 300m to mam dać 6 słupów co 60 metrów(0,60,120,080,240,300)?
Dudus:
Jeżeli jest to tor w łuku to być może tak. Głównym kryterium jest fakt aby ślizgacz pantografu w łuku nie wychodził poza sieć. Norma mówi,że odstęp od osi toru nie powinien być większy niż 15 cm w jedną lub w drugą stronę. To jest tzw. zygzakowanie. Natomiast nie wiem czy większe odstępstwo od tej normy dopuszczalne jest w łuku. Ale rzeczą pewną jest to, że ślizgacz pantografu nie może w łuku wyjść poza drut jezdny. I tym należałoby się kierować przy doborze odległości pomiędzy słupami. Oczywiście na odcinku prostym i bez przeszkód terenowych należy trzymać się wspomnianych już 72 m między poszczególnymi zawieszeniami ( słupami).
youBy:
chodzi mi o to, że mam zakręt, prosta 300m i znów zakręt. Albo zrobię większy kawałek prostej i mi zabraknie np. 30m
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej