Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Sygnał odjazdu błędnie wyzwalany semaforem wjazdowym
firleju:
Powinny być trzy tabelki. Prędkości rozkładowe, ograniczenia związane ze znakami, ograniczenia związane z sygnałami. W tej chwili patrzymy tylko do przodu a każda następna zmiana nadpisuje tą poprzednią. Do tego mieszają się jak to z W4. Bardzo podoba mi się ten kawałek, szczególnie komentarze:
--- Kod: --- else if (command == cm_PassengerStopPoint) // nie ma dostępu do rozkładu
{ // przystanek, najwyżej AI zignoruje przy analizie tabelki
if ((iFlags & 0x400) == 0)
fVelNext = 0.0; // TrainParams->IsStop()?0.0:-1.0; //na razie tak
iFlags |= 0x400; // niestety nie da się w tym miejscu współpracować z rozkładem
--- Koniec kodu ---
to jest z Driver::TSpeedPos::CommandCheck
Dodano: 03 Czerwca 2015, 23:14:25 Parametr p9 w ogóle nie jest zapisywany do eventu. Nie mam bladego pojęcia w jaki sposób mają otwierać się drzwi po odpowiedniej stronie.
Jednak jest. Źle policzyłem parametry. Szukam dalej.
Siecool:
--- Cytat: Stele w 02 Czerwca 2015, 00:49:35 ---TO zazwyczaj są nieprzypisane. Odległość skanowania przy postoju nie wiem ile wynosi, ale może to być i 1,5 km. Jeśli po zniknięciu "Chomikowo#01" skanuje "psiary_zagroda_p" to łapie i tyle. Może jest jakiś błąd w tym mechanizmie, może zero nie jest traktowane jako parzysta.
--- Koniec cytatu ---
Odległość skanowania to 2,5 km - mam taki sam problem z semaforem oddalonym o ok. 2200 m od przystanku osobowego.
firleju:
Znalazłem bug-a. W tej chwili na każdym postoju z W4 będzie czekał na sygnał jeśli znajdzie semafor (oprócz miejsc gdzie ma się bawić w manewry). Zaraz będę robił poprawkę i wrzucę do testów.
Dodano: 05 Czerwca 2015, 09:12:15 Bez obsługi pythona. Odpowiednią wersję zrobię po pomyślnych testach.
HTD:
Niestety - nie działa. Dla parzystych i nieparzystych wartości P8 dalej brak sygnału odjazdu.
Scenariusz testowy: http://eu07.pl/userfiles/23309/priv-zwierzyniec_htd_en57-2009_12.01.7z
Pierwszy przystanek w Kociarach - odjazd poprawny. Drugi przystanek w Chomikowie - brak sygnału.
firleju:
Wszystko zaczyna się od tego, że masz nieprzypisane semafory do torów. Ten w kociarach (wjeżdżamy na bok z v=65, zwrotnica tez nie ma ograniczenia i nie wiem czemu). Potem wjazdowy na chomikowo (hamuje zaraz przed zwrotnicą) oraz na wyjeździe. Jak dałem opcję p8 = 1 to sobie stoję i czekam na semafor w psiarach zagroda. To jest w innym miejscu niż myślałem. Kwestia tego, że najbliższy semafor jest nieprzypisany powoduje, że widzi ten dalszy. Najlepsze jest, że jeśli ustawids opcję na 0 i nie podasz sygnału w chomikowie to też pojedzie :D
Muszę poszukać w procedurze odpowiedzialnej za wywołanie dźwięku kierpocia, żeby w wersjach z opcją parzystą dawał wyjazd zaraz po minięciu godziny.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej